Voer. Mand. Speeltje. ► Shop op Bol

Petit Brabançon

De Petit Brabançon is een hondenras dat afkomstig is uit België. Het ras is nauw verwant aan de Griffon belge en de Griffon bruxellois. Het dier had bijna de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar er waren toch nog genoeg exemplaren om er weer mee te fokken.

De rasbeschrijvingen voor de verschillende rassen zijn identiek, behalve als het gaat om vacht en kleur. De Griffon Bruxellois is de oorspronkelijke variant. Hij stamt af van een oeroude Belgische rattenvanger, Chien Barbu (baardige hond). In de schilderkunst werd deze reeds in de eerste helft van de vijftiende eeuw afgebeeld.

In het begin van de negentiende eeuw wilde men kleinere honden en daarom werden de Affenpinscher, de Mops en de Engelse dwergspaniel ingekruist. Hierdoor werd het doel bereikt, maar op de koop toe kreeg men de korte neus, aanleg voor kortharigheid en de geronde vorm van het hoofd. De Griffons zijn vrolijk, plezierig, levendig en moedig. Ze zijn overal ter wereld gewaardeerde gezelschaps- en tentoonstellingshonden, doch op het vasteland van Europa weinig populair.

Rasbeschrijving
Voor alle varianten geldt dat ze stevig en gedrongen, kort en vierkant moeten zijn, maar toch elegang en beweeglijk.

Hoofd: groot en rond, met een gewelfd voorhoofd, zeer uitgesproken stop. Goed naar achteren geplaatste neus, zeer kort en breed, met een zwarte neusspiegel. De kin is vooruitstekend, breed en goed opwaarts gebogen. Het hoofd moet goed behaard zijn.

Ogen: zeer groot, donker, rond, met lange wimpers en zwarte oogranden. De ogen moeten ver van elkaar staan en uitpuilen.

Oren: goed op het hoofd geplaatst en gelijkvormig gedragen.

Gebit: omgekeerd schaargebit of licht ondervoorbijtend.

Lichaam: tamelijk brede en diepe borstkas.

Ledematen: middellang, recht en evenwijdig.

Voeten: rond, goed gesloten met zwarte voetzolen en klauwen.

Staart: hoog gedragen.

Vacht: halflang, stug, ruig en dicht.

Kleur: De Petit Brabancon, de kortharige variant, rood of zwart met rode aftekening, zwart masker wordt geaccepteerd.

Gewicht: lichtere gewichtsklasse maximaal 3 kilo voor zowel reu als teef: zwaardere gewichtsklasse 3,0-4,5 kilo voor reu en maximaal 5,0 kilo voor teef.