Voer. Mand. Speeltje. ► Shop op Bol

De sledehondensport

De sledehondensport is ontstaan in Noord-Amerika. De eskimo’s en indianen zijn voor hun vervoer lange tijd (vooral tijdens de lange winters) aangewezen geweest op honden.

Een voorbeeld van een nuttige tocht, die later tot wedstrijd is omgetoverd, is de zogenaamde Seremrace van Anchorage naar Nome in Alaska.

In 1925 werden door deze tocht de levens van vele mensen gered, doordat een sledehonden span het serum tegen difterie naar Nome bracht omdat andere wijzen van vervoer niet mogelijk waren.

Later werd deze tocht omgezet in de bekende Iditarod Trail Race die nog elk jaar wordt gelopen van Anchorage naar Nome over een afstand van 1600 km.

De Disney tekenfilm “Balto” uit 1995 is losjes gebaseerd op dit verhaal.

De Sledehondensport

In Europa werd de sledehondensport eind jaren 60 geïntroduceerd met de komst van de eerste sledehonden naar Europa.

In Europa vindt de sledehondensport vooral plaats in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Sinds de opening van de grenzen van het voormalig Oostblok worden ook in landen als Tsjechië, Polen, Slowakije en Rusland goede wedstrijden georganiseerd.

Ook de Scandinavische landen zijn nu beter toegankelijk voor sledehonden teams door het vervallen van de strenge quarantaine regels.

Ondanks dat de sledehond nu het meest in de sport ingezet word, is hij in noodsituaties en bij Poolexpedities nog steeds een van de meest bedrijfszekere vervoermiddelen.

De Sledehondensport in Nederland

Zoals iedere Nederlander weet, valt er ’s winters hier weinig tot geen sneeuw.

Toch zijn er in Nederland ongeveer 250 sledehonden teams actief. Hier wordt getraind met karren. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn.

Het enige verschil met een slee is dat er in plaats van zogenaamde “runners”, wielen onder de kar zitten. Een kar is iets zwaarder maar wel beter bestuurbaar dan een slee.

In het begin van het seizoen worden er ook enkele karrenwedstrijden gehouden. Dit is vooral om de mushers (menners) te laten zien of ze met hun trainingen op de goede weg zijn en of bijvoorbeeld jonge honden de stress goed aan kunnen.

Van januari tot en met maart zijn er veel Nederlands teams in de sneeuw te vinden door heel Europa.

De Sledehond

Er zijn verschillende rassen die voor de sport geschikt zijn.

De Siberische Husky

Dit is de meest gebruikte hond die behoort tot de snelste honden. Het is ook het meest gebruikte ras voor de sport. Ze hebben een lief karakter, maar zijn als huishond niet echt geschikt.

De Alaskan Husky

Een supersnelle hond. Omdat er invloeden van bijv. Border Collie, Duitse Staander en Hounds in zitten, luisteren ze een stuk beter dan de Siberische Husky.

Ze zijn dus beter geschikt om als huishond te houden. Er zijn in Nederland verschillende teams die met deze honden lopen, maar omdat dit geen erkend ras is, mag er in Nederland vanwege wettelijke redenen niet mee gelopen worden. Buiten Nederland mag dit wel.

De Alaskan Malamut

Een grote en sterke sledehond die ook wel de “locomotief van het Noorden” wordt genoemd. Er zijn er hier wat minder van en ze hebben een pittig karakter. De baas zal dan ook streng maar rechtvaardig moeten zijn.

De Samojeed

De geheel witte “alleskunner”. Ze worden gebruik als herders-, waak-, en huishond, maar zijn ook heel goed voor de slee. Ze zijn alleen wat minder snel.

De Groenland hond

In Nederland minder bekend, maar het is een zeer sterke en volhardende sledehond.

Zo zijn er nog een paar rassen die gebruikt worden. Let wel: alle sledehonden rassen kunnen slecht als huisdier gehouden worden!

Het zijn echte werkers, ze houden er niet van de gehele dag “voor de kachel te liggen”. Ze zijn het liefst met meerdere soortgenoten omdat het echte roedeldieren zijn.

Er zal dus veel mee gelopen of gefietst moeten worden want anders wordt hun energie wel in het bankstel of ander meubilair gestoken.