Voer. Mand. Speeltje. ► Shop op Bol

Vlooien en wormen…

…kunnen het leven van je dier behoorlijk lastig maken.

Maar ook voor de gezondheid van jezelf of je gezin kunnen deze parasieten een risico zijn, omdat ze ziekten kunnen overbrengen op de mens.

Wormen

Honden kunnen besmet raken met rondwormen en lintwormen. Er zijn 4 verschillende manieren waarop je huisdier zich kan besmetten met rondwormen:

Al vóór de geboorte via de baarmoeder, voornamelijk bij pups (zo goed als 100% van de pups zijn besmet bij de geboorte).

Onmiddellijk na de geboorte via de moedermelk, voornamelijk bij kittens.

Door opname van toevallige tussengastheren zoals vogels en knaagdieren.

Door contact met besmette uitwerpselen: wormen produceren grote hoeveelheden eieren (zo’n 100.000 per dag), die via de uitwerpselen overal in de omgeving terecht komen (parken, zandbakken, wandel en voetpaden enz.).

Deze wormeieren kunnen zeer lang overleven in de bodem (3-5 jaar).

Lintwormen worden altijd overgedragen door een “tussengastheer”, zoals knaagdieren of vlooien. Denk dus ook altijd aan wormen als uw huisdier besmet is met vlooien.

Lintworm

Let op: Volwassen dieren worden meestal niet ziek van de wormen. Maar ze kunnen wel wormen in zich dragen, die eitjes uitscheiden en zo een risico vormen voor besmetting van andere dieren, maar ook mensen.

De meest voorkomende symptomen van een wormbesmetting bij jonge dieren zijn het wormbuikjes, jeuk ter hoogte van de anus, braken en diarree.

Een eenvoudig onderzoek van de uitwerpselen van je huisdier kan een besmetting met wormen aantonen.

Gevaar voor de mens

Ook de mens kan besmet raken met wormen door het eenvoudige contact met besmette dieren of plaatsen of door het eten van ongewassen bosvruchten.

De larven van de rondwormen kunnen kleine ontstekingen in verschillende organen (ogen, hersenen, longen, lever) veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn vatbaar voor een infectie omdat ze minder letten op hygiëne.

Was dus altijd goed je handen en die van je kinderen na het spelen in de zandbak, het werken in de tuin, na contact met honden of katten en voor het eten. Ruim ook dagelijks de uitwerpselen van je hond op (best met een poepzakje) en werp ze in de afvalbak.

Geef geen rauw slachtafval aan honden of katten en eet zelf geen ongewassen bosvruchten. Ontworm je huisdier regelmatig en bestrijd ook vlooien.

Vlooien

Deze insecten voeden zich met het bloed van hun gastheren. De vrouwelijke vlo legt een honderdtal eitjes per dag op de vacht van het huisdier, die her en der op de grond vallen.

Vooral de plaats waar je hond slaapt of andere lievelingsplekken worden besmet met grote aantallen vlooieneieren.

In minder dan 10 dagen komt uit een eitje een larve. De larven schuwen licht en verstoppen zich meestal in tapijten, zetels, spleten van het parket en kieren. De larve bouwt een cocon rondom zich, waarin ze transformeert tot een volwassen vlo.

Opgelet: de jonge vlo kan in ongunstige omstandigheden (bijvoorbeeld in de winter) tot 140 dagen in haar cocon overleven. Maar in de warmte van uw huis kunnen ze zelfs tijdens de winter actief blijven.

Onze woning biedt in feite het hele jaar door het ideale milieu voor de ontwikkeling van de eitjes, larven en cocons.

Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk. Sommige dieren vertonen zelfs een allergische reactie op een vlooienbeet. Honden en katten beginnen zich te bijten en krabben en veroorzaken zo huidletsels, die op hun beurt kunnen ontsteken.

De vlo is ook drager van de hondenlintworm.

En bij de mens?

De vlo blijft niet op het lichaam aanwezig bij de mens, maar ze kan wel bloed zuigen. Bij sommige mensen lokken deze vlooienbeten zelfs een allergische huidreactie uit.

Ook de hondenlintworm kan worden overgedragen als men een geïnfecteerde vlo inslikt.

Door je huisdier het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien, beperk je de kans op een vlooienbesmetting in je woning.

Indien je een product gebruikt, dat snel en door contact werkt, hoeft de vlo niet te bijten en bloed zuigen om gedood te worden. Zo wordt de allergische reactie op een vlooienbeet vermeden.

Indien een product ook vlooienlarven in de directe omgeving van het dier doodt, wordt de levenscyclus van de vlo op twee plaatsen doorbroken en wordt een nieuwe besmetting voorkomen.

Bij een erge vlooienbesmetting is het belangrijk ook de woning te behandelen met behulp van een omgevingsspray.