Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

Een geschikte hond zoeken

Er is een overvloed aan honden die ter herplaatsing worden aangeboden.

Onder hen zijn vele leuke en fijne honden. Niet iedere hond zal echter bij u, uw situatie of verwachtingen passen.

Met dieren is het soms gemakkelijk u te laten meeslepen door de vertedering van het moment, of het verlangen een goed tehuis te bieden aan een ‘zielige’ hond.

Hoe nobel deze motieven ook zijn, voor een succesvolle herplaatsing is het verstandiger een overwogen keuze te maken.

Eén van de redenen dat er zoveel honden worden ‘weggedaan’, is dat er vaak onvoldoende wordt nagedacht of de hond wel past bij het gezin, de leefsituatie en de verwachtingen die er zijn van de hond.

Hoewel herplaatsing voor een hond absoluut niet zielig hoeft te zijn, is het wel van belang dat hij een goed, nieuw tehuis vindt waar hij mag blijven.

Sta er bij stil waar een hond aan moet voldoen voordat u op zoek gaat. Het gaat het niet zozeer over of hij zwart of wit moet zijn, jong of oud of van een bepaald ras.

Waar u zich vooral een beeld van moet vormen zijn de eigenschappen van uw toekomstige hond. Moet hij aanhankelijk zijn, of houdt u meer van wat meer gereserveerde hond? Zoekt u een actieve hond of houdt u niet zo van wandelen?

Moet hij veel alleen zijn of bent u juist vaak thuis? Vindt u gehoorzaamheid heel belangrijk of mag het allemaal wat losser zijn?

De antwoorden op deze en andere vragen vormen samen een beeld van de hond die u zoekt. Pas dan kunt u op zoek gaan naar een hond die aan dat beeld voldoet.

Doordat u een beeld van een ‘ideale’ hond voor ogen heeft, kunt u gericht zoeken. Ook bij de kennismaking met de hond, kunt u gericht naar deze eigenschappen kijken en informeren.

Toch is het ook belangrijk dat u een ‘klik’ heeft met de hond. Dat geeft net het beetje extra dat de relatie met een hond zo bijzonder maakt.

Bovendien, de ideale hond bestaat niet, aan iedere hond zit wel iets wat u minder zult waarderen.

Wanneer een hond een specifiek probleemgedrag heeft, zult u zich daarover ook een goede mening moeten vormen. Speelt het gedrag in uw situatie een (grote) rol?

Een hond die bijvoorbeeld niet zo goed met kleine kinderen om kan gaan, past prima in uw gezin met pubers. Hoe belangrijk is het probleemgevend gedrag voor u?

Een hond die veel blaft is voor de één nauwelijks een probleem, terwijl het in een gehorig appartement voor grote overlast kan zorgen.

Aan veel probleemgedrag is via training of gedragstherapie wat te doen. Is dat voor u financieel en qua inzet haalbaar? En wat zijn de realistische kansen op verbetering van het gedrag?

Helaas is niet alles met liefde en inzet op te lossen. Informeer daarom eens bij een goede hondenschool of gedragstherapeut voor honden wanneer u een hond met een gedragsprobleem op het oog heeft.

Wanneer u kennis heeft gemaakt met een hond waar u interesse in heeft, neem hem dan toch niet gelijk mee naar huis. Voorkom een impulsieve beslissing en neem even tijd en afstand.

Als u het zeker weet en alle gezinsleden gaan akkoord, dan kunt u de hond na enkele dagen gaan halen. Maak wel goede afspraken met de vorige eigenaar, doe dat schriftelijk.

Spreek sowieso een proeftermijn af. Mocht het om welke reden dan ook niet goed gaan met de hond bij u thuis, dan kan hij altijd terug.