Verreweg de meeste eigenaren vinden het belangrijk dat hun hond leert wandelen aan de lijn zonder te trekken.
Toch komt trekken aan de lijn bij heel veel honden voor. Sommigen sleuren zelfs hun baasje mee.
Om dit te voorkomen is het verstandig vanaf het begin aandacht te geven aan het ontspannen meelopen aan de lijn.
Jong geleerd, is oud gedaan; dat geldt zeker voor netjes aan de lijn lopen.
Hoewel het van een klein, licht puppy nog niet zo erg is als hij wat trekt aan de lijn, wordt de basis voor de gewoonte om te trekken daarmee vaak juist al jong gelegd.
Beter is het dus zo vroeg mogelijk te beginnen uw pup te leren netjes met u mee te wandelen. Liefst vanaf de eerste dag dat uw pup bij u is.
Als een hond eenmaal de gewoonte heeft ontwikkeld om te trekken aan de lijn, vraagt het een langdurige en consequente inzet van de eigenaar dit gedrag weer af te leren.
De kern van het wandelen zonder trekken is uw hond geen succes te geven met dat getrek. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Het natuurlijk looptempo van een hond is sneller dan dat van ons waardoor trekken snel ontstaat.
Bovendien levert trekken de hond vaak beloningen op: snuffelen aan een lekker luchtje dat net buiten bereik van de lijn was, contact met een andere hond of simpelweg sneller vooruitkomen. Voorkom dus dat uw pup dit soort ervaringen opdoet.
Concreet betekent dat dat u in het begint zelf actief voorkomt dat er spanning op de lijn komt. Uw pup is nog druk bezig de wereld te verkennen, en kan zich nog niet lang concentreren.
Door sneller of juist langzamer te lopen, of zijn aandacht te lokken, voorkomt u dat hij kan trekken. Beloon hem ook als hij netjes met u mee loopt.
Dat brengt de balans tussen het ‘saaie’ meelopen met u en alle verleidingen buitenshuis wat meer in evenwicht.
Mocht er toch spanning op de lijn komen omdat uw pup persé ergens heen wil, loop dan in tegengestelde richting weg. U bepaalt waar de wandeling heengaat, niet hij.
Een andere mogelijkheid is anticiperen op het gedrag. U ziet bijvoorbeeld in de verte een andere hond aankomen. Vraag dan de aandacht van uw pup, laat hem eventjes netjes meelopen, en beloon hem door contact te mogen maken met de andere hond.
Daarmee voorkomt u niet alleen dat trekken beloond wordt, u trekt ook het initiatief over het contact met de andere hond naar u toe.
Als jij doet wat ik vraag (aandacht, netjes meelopen), dan mag jij even spelen. Beide partijen winnen!
Vraag in het begin niet te veel van uw pup op het gebied van netjes meelopen. Korte momenten zijn alles wat u van hem kunt vragen.
Beloon die momenten van aandacht door stil te blijven staan en hem de gelegenheid te geven lekker te snuffelen en rond te kijken.
Is hij klaar, wandelt u weer verder, op weg naar een steeds mooier samenspel van samen wandelen.
De slipketting of een prikband zijn hulpmiddelen die ernstig af te raden zijn. Ze zijn absoluut niet geschikt om een puppy mee aan de riem te leren lopen, en kunnen het dier zelfs ernstig zeer doen.