De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk.
Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren, om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden.
Dit proces wordt socialiseren genoemd. In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met verkeer en geluiden.
Nederland is een dichtbevolkt en verkeerrijk land. Om uw hond overal mee naar toe te kunnen nemen, is het dan ook belangrijk uw pup te laten kennismaken met allerlei vormen van verkeer.
Verkeer is een breed begrip. Auto’s, fietsers, knetterende brommers, scootmobielen, rollerskaters, joggers, vrachtwagens en bussen, tram’s etc. horen er allemaal bij.
Bij de socialisatie met verkeer gaat het niet alleen om de beweging/snelheid, maar ook om de bijbehorende geluiden.
Zeker als u in een rustige wijk woont, of zelfs afgelegen, is het van extra belang uw hond vroeg te laten wennen aan verkeer. Omgaan met verkeer buitenshuis is echter niet het enige aspect van deze socialisatie.
Laat uw pup ook van jongs af aan wennen aan autorijden. Niet iedere hond accepteert dit even makkelijk, en wagenziekte kan een rol spelen.
Ook als u overwegend met de auto reist met uw hond, kan het toch nuttig zijn uw pup eens mee te nemen in het Openbaar Vervoer.
Reizen per bus, metro of trein is een hele andere ervaring dan meegaan in de auto.
Sommige honden zijn bijzonder geluidsgevoelig. Vooral de Collie rassen hebben hiertoe aanleg, maar het kan bij alle honden(rassen) voorkomen.
Als het goed is heeft uw pup in de nestperiode bij de fokker alle huisgeluiden leren kennen: stofzuiger, kletterende pannen, radio/tv, keukenapparatuur etc.
Buitenshuis zijn er echter ook allemaal geluiden die uw hond angstig kunnen maken: Sissende vrachtwagens, een toeterende auto, knetterende brommers, maar ook winkelwagentjes, vuilcontainers, harde muziek e.d.
Een bijzondere categorie vormen geluiden als onweer en vuurwerk. Het kan nuttig zijn uw hond hieraan te laten wennen middels video's op YouTube. Natuurlijk niet meteen op vol volume. Eerst bijna onhoorbaar en zodra de hond gewend is aan dat geluidsniveai de volgende sessie weer ietsje harder.
Deze video's kunnen natuurlijk alleen de geluiden laten horen en niet de bijbehorende omstandigheden van b.v. onweer. Maar in de praktijk blijkt dat honden die thuis rustig opgebouwd gewend zijn geraakt aan dit soort geluiden, veel minder schrikachtig reageren.
Vooral voor de geluidsgevoelige hond is dit zeker een aanrader!