Een bench, ook wel kamerkennel genoemd, is een handig hulpmiddel voor diverse trainingen en situaties.
Benches of kamerkennels zijn er ruwweg in twee soorten; de min of meer transparante “draadkooien” en de meer gesloten kunststof “kennels”.
Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, de werking en het aanleren komt op hetzelfde neer.
Veel mensen vinden een bench zielig. Ze zien de bench als een gevangenis (waarom mensen een kinderbox niet zielig vinden, is voer voor psychologen).
Een bench kan een hond echter juist het prettige gevoel geven van een eigen hol, een veilige plek.
Belangrijk is echter wel dat u de bench eerst leuk moet maken voor uw hond. Zomaar uw hond erin doen en het deurtje sluiten, kan er toe leiden dat uw hond een negatieve ervaring met de bench opdoet en dat hij er niet meer in wil.
Geef uw hond daarom zijn eigen kussen of mand in de bench, geef hem een verrukkelijk bot (dat hij alleen in de bench krijgt) of een nieuw speeltje dat hij prachtig vindt.
Maak van de bench zijn vaste plek, waar hij ook uit zichzelf ingaat om bijvoorbeeld te slapen.
Sommige honden accepteren dat zij zonder enige gewenning bepaalde tijden in een bench moeten verblijven. Echter, de meeste honden moeten wennen aan de bench en dat kost tijd.
Neem voor het leuk maken van een bench dan ook die tijd en forceer niets. Is de gewenningsperiode eenmaal achter de rug, dan heeft zowel u als uw hond er baat bij.
U kunt af en toe even wat anders doen dan het in de gaten houden van uw hond en uw hond heeft een eigen veilige plek waar hij altijd terecht kan.
Om de bench bij uw hond aan te leren kunt u het volgende stappenplan gebruiken:
- Zet de bench op een rustige, tochtvrije plaats. Bij voorkeur in de woonkamer. In de keuken of hal kan ook, maar het is voor uw hond prettiger contact met u te hebben wanneer hij in z’n bench zit.
- Zet de mand van uw hond in de bench of leg er zijn kleed in. U kunt natuurlijk ook een apart (nieuw) kleed in de bench leggen.
- Lok uw hond met iets dat hij erg lekker vindt naar de bench en geef het hem pas wanneer hij in de bench is. Herhaal dit een aantal keer per dag.
- Geef uw hond zijn eten in de bench.
- Koppel de bench aan leuke en/of lekkere dingen. Zo kunt u wanneer uw hond het prettig vindt om aangehaald te worden dit doen wanneer hij in de bench ligt. Geef hem z’n favoriete lekkernij of speeltje in de bench, enz.
Het maakt niet uit wat u doet, als u maar zaken die uw hond aangenaam vindt koppelt aan het verblijf in de bench. - Wanneer uw hond er aan gewend is dat hij af en toe in de bench is, doet u het deurtje dicht. Houd dit echter kort en blijf erbij.
Doe na een paar minuten het deurtje weer open en laat uw hond de keuze om er in te blijven of er uit te komen. - Bouw de tijd dat het deurtje gesloten is langzaam op en neem ook steeds meer afstand van de bench.
Nog enkele tips bij het aanleren van het verblijven in een bench:
- Blijf het verblijf in de bench koppelen aan leuke en/of lekkere dingen.
- Stuur uw hond nooit voor straf naar z’n bench!
- Kies een bench die goed op maat is. Dat wil zeggen dat een bench natuurlijk niet te klein mag zijn, maar te groot heeft ook geen enkele zin.
- Sommige honden vinden het prettig ergens onder te liggen. Deze honden zoeken dan vaak een plekje onder de bank, de (salon)tafel, een kast, stoel, of wat dan ook.
Doet uw hond dat ook, dan vind uw hond het waarschijnlijk ook fijn als u in het geval van een draadkooi de bovenkant afdekt door er een op maat gemaakte plaat hout of een kleed over te leggen.
In het geval dat u van uw hond zeker weet dat hij graag in een soort hol kruipt kunt u ook overwegen om de meer dichte kunststof kennel te kiezen.