Voer. Mand. Speeltje. â–ș Shop op Bol

Dominante pup

De eerste rangordestrijd begint al heel jong. Pups strijden om te drinken van moeders beste tepel.

Ook het onderlinge spel wanneer de pups wat ouder zijn is meer dan leuk samen bezig zijn.

Dominantie is iets natuurlijks wat ook zeer jonge honden niet vreemd is.

Vervelend wordt het pas als uw pup zich opdringerig of zelfs agressief gedraagt naar u, uw kinderen, visite of andere honden.

Geloof maar niet dat alle pups leuke, lieve pluizenbolletjes zijn. Sommigen zijn kleine duiveltjes in puppyverpakking.

Bijten, snauwen, grommen, fel en ruw gedrag naar u, uw kinderen, visite of andere honden komt ook al bij jonge honden voor. Bijna altijd betekent dit echter dat de pup niet de begeleiding krijgt die hij nodig heeft.

Sommige honden zijn meegaand en voegen zich gemakkelijk naar de wensen van de eigenaar. Anderen hebben behoefte aan duidelijk leiding en grenzen. Is uw pup zo’n dominant typetje geef hem dan de begeleiding die hij verdient.

Zonder dat is de kans groot dat hij uitgroeit tot een lastige of onhandelbare hond. Gedrag dat van een relatief kleine, jonge hond nog door de vingers te zien is, kan ronduit onacceptabel zijn bij een volwassen hond.

Het woord “dominant” betekent in de kynologie (kennis van honden) “hoger in rang”. In het dagelijks gebruik wordt het echter vaak geassocieerd met begrippen als lastig, onhandelbaar, opdringerigheid, verzet en zelfs agressie.

Deze gedragingen kunnen inderdaad samenhangen met een verkeerde rangorde in uw gezin, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bovendien kan een hond met een dominante aanleg een fijne probleemloze hond zijn, mits hij maar goed begeleid wordt.

Wanneer u vermoedt dat u een dominante pup heeft of ongewenste gedragingen die daarmee kunnen samenhangen, is het verstandig contact op te nemen met een goede hondenschool of gedragstherapeut voor honden.

Zij kunnen u helpen de beste aanpak voor uw pup te bepalen en u begeleiden bij het in goede richting sturen van het gedrag van uw pup.

In de begeleiding van een hond met dominantieproblemen staat een duidelijke leiding vanuit u voorop. Consequente en rechtlijnige omgangsregels, waardoor de hond helderheid krijgt, en zijn juiste plaats onder in de rangorde van uw gezin weer inneemt.

Straffen heeft hierbij geen zin. Dat roept juist alleen maar meer verzet en confrontaties op. Uw hogere positie zal moeten komen uit geestelijk overwicht.

Enkele omgangsregels voor dominante honden zijn:

  • Hond niet op bank of bed
  • Aandacht en spel alleen op uw initiatief beginnen en eindigen
  • U gaat als eerste door een deuropening
  • Hond niet toestaan te trekken aan de lijn
  • Hond niet toestaan te bedelen
  • “Voor wat, hoort wat”, voordat u uw hond iets lekkers of aandacht geeft moet hij eerst iets voor u doen. Denk daarbij aan een eenvoudige gehoorzaamheids-oefening als “zit” of “af” of een kunstje.