De Boomer (spreek uit: Boemer) is geen erkend hondenras, maar een kruising tussen verschillende rashonden. Die kruisingen kunnen bestaan uit een deel Lhasa Apso, Shih Tzu, Bolognezer, Maltezer, Bichon Frise of Yorkshire Terrier.
De schofthoogte van een Boomer is zo'n 25 Ã 30 cm en ze wegen tussen de 4 en 8 kilo. Boomers behoren tot de kleinere hondrassen en worden ongeveer 14 jaar oud.
Bekijk handige honden links:
Qua kleuren en tekeningen lopen Boomers heel erg uiteen. Meestal is de vacht een combinatie van wit, grijs, zwart, bruin, beige of alles ertussenin!
Karakter Boomer
De Boomer is een vrolijke gezelschapshond. Hij is leergierig, spontaan, intelligent en volgzaam. Dat maakt de Boomer geweldig als toevoeging aan het gezin, de Boomer zal namelijk met iedereen overweg kunnen!
Een maatje voor het leven
Deze hond met vrolijk karakter is een makkelijk opvoedbare hond, mits consequent wordt gehandeld. Hij neemt genoegen met 3 maal een kleine wandeling en is niet veeleisend. Een Boomer is graag bij je in de buurt, het liefst de hele dag zelfs. Daarmee is deze hondensoort een maatje voor het leven.
Hij ligt graag op de voeten van de baas en komt daar met zijn schattige uiterlijk vaak mee weg. De Boomer is een typische gezelschapshond. Ze zijn aanhankelijk en levendig en niet angstig aangelegd.
Kortom, de Boomer is een perfecte gezinshond!
Geschiedenis van de Boomer
Over de geschiedenis van de Boomer is niet veel bekend, omdat een Boomer hond een relatief nieuwe soort is. De Boomer is geen erkend ras, maar een kruising van twee kleine rashonden; bijv Maltezer x Shih Tzu of Lhasa Apso x Maltezer.
Andere varianten tussen witte (Maltezer, Bolognezer en Bichon Frise) en gekleurde (Shih Tzu, Lhasa Apso en Leeuw-) hondjes worden Boomer-hondjes genoemd.
De opvoeding is niet al te moeilijk
De Boomer past zich moeiteloos aan de gezinssituatie aan, de opvoeding is niet al te moeilijk. Om ervoor te zorgen dat hij zich goed gedraagt kun je de Boomer pup opgeven voor een puppycursus.
Op een puppycursus leert een Boomer puppy omgaan met andere honden, zindelijkheid en ander gewenst gedrag aan. Het zorgt er al vroeg voor dat jullie samen een fijne basis hebben!
Gedrag van een Boomer
De Boomer is als vrolijke gezinshond op zijn best. Hij vindt het heel gezellig als iedereen thuis is en zit dan het liefste bij je op schoot.
Ook speelt hij graag; balspelletjes zijn goed aan hem besteed. Hij is leergierig, intelligent en erg lief voor kinderen.
Omgang met allerlei dieren
Tegenover andere honden is de Boomer sociaal, zeker als er een puppycursus is gevolgd. Een Boomer ontvangt andere honden met een open houding en wil graag met ze spelen. Boomers kunnen goed met andere dieren overweg.
Als een Boomer met katten in huis opgroeit kan hij of zij ook vaak goed met katten overweg. Als je hond nog niet aan katten is gewend kun je ze op een rustige manier proberen te introduceren. Dan kunnen de hond en kat rustig aan elkaar wennen.
Let dan wel op als er een kattenluik is bevestigd: de Boomer past daar doorheen en als er geen afgesloten tuin is zoekt hij graag de vrijheid op.
Niet angstig van aard
Het leuke van deze trouwe viervoeter is dat hij helemaal niet angstig is aangelegd. Boomer pups zijn al vroeg sociaal.
In contact met andere hondenrassen kan het nog wel eens voorkomen dat ze erg enthousiast willen spelen. Andere honden vatten dat misschien op als een teken van dominantie.
Let dus goed op als je Boomer voor het eerst met een nieuwe hond speelt.
De vacht
Langharig, kortharig en alles ertussenin
Qua uiterlijke kenmerken is de vacht van een Boomer meestal langharig, maar kan ook ruwharig, krulharig en zeer uitzonderlijk ook kortharig zijn. Heel uiteenlopend dus.
Veel kleurvarianten zijn mogelijk: twee- en driekleurig wit, zwart, bruin en goudbruin komen voor. De tekening van de vacht zal ook per hond verschillen. Hoe je Boomer eruit ziet hangt af van het ras van de ouders van de hond.
Voldoende vachtverzorging is vereist
De zijdeachtige vacht van de meeste Boomers kan in veel kleurvarianten voorkomen en heeft flink wat verzorging nodig. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse kambeurt.
Meestal vinden de ze het wel prettig om geborsteld te worden, zeker als er geen klitten zijn. Door te borstelen wordt stof en vuil uit de vacht verwijderd en zal deze minder sterk ruiken. Daardoor krijgt de Boomer weer een aandoenlijk uiterlijk!
Dagelijks borstelen
Hoe werkt het borstelen in de praktijk? Het borstelen van de rug is het makkelijkst, de poten, oksels en liezen zijn net wat moeilijker. Toch is het slim om deze gebieden niet over te slaan, een goede vachtverzorging draagt bij aan het welzijn van je hond.
Een Boomer hondje is ideaal voor mensen met een allergie voor hondenharen, omdat dit ras niet snel verhaart. Het zorgt er ook nog eens voor dat je vloer niet elke dag weer vol met hondenhaar ligt!
Laten trimmen bij een salon
Het is heel belangrijk dat de haren van de Boomer niet in de ogen prikken. Knip ze weg of bind de haren met een elastiekje samen.
Om je Boomer echt te verwennen kun je hem in een trimsalon laten knippen, zodat hij geen last heeft van de haren rondom zijn ogen, neus en mond.
Naast het feit dat de haren in de ogen voor irritatie zorgen loopt je Boomer daardoor ook meer risico op een infectie.
Hou het tandvlees in de gaten
Zoals eigenlijk elke hond heeft een Boomer regelmatig last van ontstoken of geïrriteerd tandvlees, waardoor soms zelfs tanden getrokken moeten worden.
Als je hond last heeft van ontstoken tandvlees kun je samen met je dierenarts naar een oplossing zoeken.
De dierenarts kan dan bijvoorbeeld voorstellen het gebit van je Boomer te reinigen, regelmatig poetsen aanbevelen en snacks tegen tandplak geven.
Een leergierig temperament
Boomers zijn leergierig, spontaan, intelligent en volgzaam. Als er bezoek komt blaffen ze uit enthousiasme; het zijn echter geen waakhonden. De Boomer is een echt gezelligheidsdier en is erg aanhankelijk.
Probeer een Boomer consequent te trainen
Het is een makkelijk opvoedbare hond, mits consequent wordt gehandeld. Als er bezoek komt blaft hij misschien eventjes uit enthousiasme, maar het is zeker geen waakhond.
De Boomer is een echt gezelligheidsdier en gaat het liefst overal met je mee naartoe.
Activiteit
De hond Boomer neemt genoegen met regelmatig een kleine wandeling en is niet veeleisend. Hij heeft voldoende aan driemaal daags een blokje om, maar af en toe een dagje strand of bos vindt hij natuurlijk net als alle andere honden geweldig!
Let er dan wel op dat je een Boomer niet te ver laat wandelen. De korte pootjes en de bouw van deze hond zijn niet geschikt voor lange wandelingen. Hou het dus kort.
Bekijk handige honden links:
Na het lopen zal je hond lekker rustig slapen om bij te komen van alle indrukken.