Voer. Mand. Speeltje. ► Shop op Bol

Hierkomen

Hiééééér, kom hiééééér!

Vaak horen we het hondeneigenaren roepen. Hierkomen is een belangrijk commando, het geeft controle over uw hond wanneer hij op afstand is.

Bij veel honden lijkt het ‘hier’ roepen niet goed te werken. De hond komt gewoon niet, of pas heel laat, wanneer de eigenaar hem roept.

Hoe komt dat?

Zoals gezegd, Hierkomen is een belangrijk commando. Wanneer uw hond het commando goed beheerst, kunt u hem met een gerust hart los van de lijn laten.

U kunt hem dan immers altijd weer bij u roepen.

Goed Hierkomen is echter een heel moeilijke oefening. De hond moet hetgeen waar hij mee bezig is letterlijk en figuurlijk achter zich laten en naar u toe gaan.

Dat is nogal wat.

We vragen behoorlijk wat van onze honden wanneer we ze bij ons roepen. Hierin ligt ook de kern van het probleem wanneer het Hierkomen niet goed gaat.

Het is de hond niet goed genoeg aangeleerd, waardoor het Hierkomen geen gewoonte is geworden.

Jong geleerd, oud gedaan.

Een bekend spreekwoord dat in het geval van het Hierkomen zeker opgaat.

Hoe eerder u begint met het aanleren van het Hierkomen, hoe beter en sneller u resultaat zult hebben.

Een pup die nog maar een paar dagen bij u is en u inmiddels een beetje leert kennen, zal graag bij u komen. Zeker wanneer u hem daarvoor beloont.

Ga met een huisgenoot of iemand die u kan helpen op enige afstand van elkaar staan. Lok om beurten uw hond, maar gebruik het woord “hier” daar niet bij. Probeer ook zo min mogelijk z’n naam te noemen.

Maak uzelf klein, ga door uw knieën en lok u hond met geluidjes en een vrolijke stem. Wanneer uw hond naar u toekomt, en op een afstand is van een ruime meter, dan zegt u “hier” en pakt u wat lekkers voor uw hond.

Wanneer uw hond dan echt bij u is geeft u het lekkers als beloning aan uw hond. Op die manier heeft het voor uw hond zin gehad om naar u toe te gaan en blijft het leuk voor hem. Tevens zal u hond het woord “hier” koppelen aan het bij u komen.

Vervolgens roept uw helper de hond en doet precies hetzelfde als u. Dit herhaalt u een aantal keer, maar zeker bij een jonge hond niet te vaak.

U kunt de oefening wel meerdere keren per dag doen, maar hou het wel elke keer kort. Het moet leuk blijven voor uw hond.

Wanneer het Hierkomen goed gaat en u merkt dat uw hond het leuk vindt om bij u wat lekkers te verdienen, dat gaat u het woord “hier” steeds wat eerder zeggen.

Doe dit wel langzaam aan.

U moet er namelijk zeker van zijn dat uw hond ook daadwerkelijk bij u komt wanneer u het commando “hier” gebruikt heeft.

Als uw hond niet komt, maar u heeft wel “hier” gezegd, dan zal het woord “hier” niet onvoorwaardelijk gekoppeld worden aan het bij u komen. Hierdoor verliest het op den duur kracht en zal het commando “hier” een vrijblijvende keuze voor uw hond gaan inhouden.

Wees dus voorzichtig met het gebruik van het commando.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van zijn naam. Wanneer uw hond heel vaak zijn naam hoort noemen, zal het steeds minder waarde voor hem hebben.

Langzamerhand maakt u de afstand groter tussen u en uw helper. U gaat ook zoveel mogelijk van locatie wisselen. Begin eerst binnenshuis op een kleine afstand en oefen vervolgens in de tuin, op straat, in het park, in het winkelcentrum, enz.

Wanneer u de afstand groter gemaakt heeft, gaat u het nog iets moeilijker maken door uit het zicht van uw hond te gaan staan. Ga bijvoorbeeld vlak om de hoek staan en roep uw hond zonder dat hij u ziet. Begin eerst weer op kortere afstand en bouw dat weer geleidelijk op tot een grotere afstand.

Door steeds stapje voor stapje te oefenen bouwt u de moeilijkheidsgraad langzaam op. Op deze manier blijft het uitdagend voor uw hond en creëert u een nieuwe gewoonte. Hierkomen moet namelijk een gewoonte worden, een automatisme.

Pas dan zal uw hond zonder aarzeling bij u komen wanneer u hem roept.