Hierkomen mét afleiding is misschien wel de moeilijkste oefening voor een hond.
Het hierkomen op zich is vaak al lastig. Wanneer er dan ook nog eens afleiding is van lekkere geurtjes of andere honden, staat uw hond voor een dilemma: zal ik komen of niet?
Aan u de schone taak uw hond te leren voor u te kiezen.
Zoals gezegd, Hierkomen is bepaald geen makkelijke oefening. Een hond met een gesproken commando verzoeken hetgeen hij aan het doen is te laten voor wat het is, en naar u te komen is veel gevraagd.
In feite is het voor een hond ook onnatuurlijk. Nergens in de natuur komt iets dergelijks voor.
Gelukkig zijn onze honden zodanig gedomesticeerd dat een dergelijke oefening aan te leren is.
Dat “leren” moet u echter wel heel letterlijk nemen.
Voordat u uw hond bij u kunt gaan roepen wanneer er afleiding voor uw hond is, zal het commando “hier” er eerst heel goed in moeten zitten bij uw hond.
Het zal een gewoonte voor uw hond moeten zijn om bij het horen van het commando “hier” naar u toe te gaan. Het moet een automatisme zijn.
Afleiding is een ruim begrip. Wanneer is iets een afleiding voor uw hond, en wanneer niet?
Dit is per hond verschillend.
De ene hond zal erg afgeleid zijn door ander honden waar hij graag mee speelt, de andere hond zal erg afgeleid zijn door de geur van bijvoorbeeld wild. Ook mensen kunnen een sterke afleiding betekenen voor honden.
Wanneer uw hond het begrip “hier” kent, en ook kan komen wanneer u voor hem niet in zicht bent, dan gaat u beginnen aan het hierkomen met afleiding.
De inhoud van de oefening is in wezen heel eenvoudig. Wat meer aandacht vraagt, is de zorgvuldige opbouw. In het voorbeeld gaan we uit van andere honden als afleiding.
Zorg dat u met uw hond op ruime afstand bent van de andere honden. Uw hond moet ze wel kunnen zien, maar het moet te ver zijn om er gelijk heen te willen gaan. U voert uw “hierkom-oefeningen” uit.
U houdt daarbij voldoende afstand van de andere honden. Kies voor uw hond een extra lekkere beloning. Als hij gek is op worst of kipfilet, dan gebruikt u dat.
Uw beloning moet zo sterk zijn dat uw hond daarvoor kiest, en de afleiding – op grotere afstand – laat voor wat het is.
Doordat de afstand tot de andere honden groot is, zwakt u de afleiding als het ware af. De afstand tot de afleidingsbron werkt als een soort dimmer.
Wanneer uw hond de afleiding goed kan weerstaan, gaat u iets dichterbij de andere honden trainen. Wanneer ook dat goed gaat, komt u weer iets dichterbij. Steeds een klein stukje dichterbij de afleidingsbron.
Maar, doe dit wel heel voorzichtig!
Uw stapjes moeten zodanig klein zijn dat u er zeker van bent dat uw hond naar u komt bij het roepen en niet naar de andere honden gaat.
Wanneer dat wel gebeurt dan bent u in wezen terug bij af en zal een hernieuwde poging minder kans van slagen hebben.
Verdeel de opbouw van de training daarom ook over een langere periode. Het kan niet in één dag.
Neem er rustig de tijd voor, zeker wanneer u niet elke dag kunt oefenen.
Wanneer het onverhoopt toch fout gaat, en uw hond gaat er vandoor, roep dan niet het commando “hier”. Uw hond zal er niet op reageren en u ontkrachtigt het commando alleen maar wanneer uw hond niet reageert.
Hetzelfde geldt wanneer uw hond met andere honden aan het spelen is en het commando “hier” nog niet goed genoeg onder de knie heeft.
Gebruik het commando dus alleen maar wanneer de kans vrijwel zeker is dat u hond ook komt.
Gebruik uw lichaamstaal
Een ander krachtig middel om een hond bij u te laten komen wanneer er enige afleiding is, is het gebruik van uw lichaamstaal.
In de natuur roepen dieren elkaar niet. Ook niet als de groep waar een dier bij hoort vertrekt. Ze vertrekken gewoon. Doordat dieren in een groep op elkaar letten en elkaar in de gaten houden, blijft de groep bijeen.
Samen met uw hond vormt u ook een groep. Ook u kunt dus zomaar vertrekken. Doe dit wanneer uw hond even oogcontact met u zoekt. Iedere hond kijkt regelmatig heel even naar zijn leider. Het is maar kort, maar toch.
Dit noemen we een “check-look”.
Het dient om te controleren of de leider nog aanwezig is, of om te kijken of er toestemming is voor een bepaalde actie. U kunt hier gebruik van maken door precies op het moment dat uw hond even kijkt zich om te draaien en weg te lopen.
Zonder iets te zeggen!
Zeker wanneer u dit van jongs af aan met uw hond doet, zal het zeer krachtig zijn. Maar ook bij oudere honden kunt u dit aanleren. Wanneer er sprake is van een goede band met uw hond, dan zal hij u vrijwel zeker volgen.
Het kan wel heel even duren.
Zo zal de ene hond vrijwel direct achter u aan gaan en zal de andere hond het eerst even aankijken of u daadwerkelijk weggaat. Kijk daarom niet meer om wanneer u zich van uw hond aan het verwijderen bent.
Sta ook niet stil maar loop zelfverzekerd door.