Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

Hyperactieve honden

Labrador zoomies

Je hond wil geen bal afgeven of kan hem niet vangen? Je hond schrokt zijn eten naar binnen en lijkt er in te stikken?

Je hond slaapt amper? Je hond is onhandelbaar in de omgang met andere dieren en vertoont wild gedrag?

Dan bestaat de kans dat uw hond hyperactief is.

Oorzaken

Hyperactiviteit is een complexe aandoening. Het is ADHD van honden. De verklaring van dit syndroom is het gebrek aan zelfcontrole. Wanneer je denkt dat je hond hieraan lijdt, is het van belang te begrijpen hoe het zich ontwikkelt en waar het hyperactieve gedrag vandaan komt.

Mogelijk heeft je huisdier nooit geleerd zelfcontrole te ontwikkelen of zit het in zijn genen.

Het meest voorkomend is dat uw hond in zijn puppyjaren, al dan niet bewust, foutief gedrag is aangeleerd. De kans is groot dat uw hond leeft met een constant angstgevoel en de wereld als bedreigend ervaart.

Het is een misvatting dat hyperactief gedrag rasgebonden is. Wel is het zo dat sommige rassen, bijvoorbeeld Border collies, meer nood hebben aan lichamelijke activiteit dan andere rassen.

Oplossingen

Eerst en vooral moet je je huisdier grondig observeren en alle afwijkende gedragingen vaststellen. Daarnaast moet je zijn opvoeding en eerste levensjaren proberen na te gaan. Deze bepalen immers, net zoals bij de mens, voor een groot deel je hond zijn gedrag in zijn verdere levensjaren.

Vervolgens moet je in de omgang met je huisdier rekening houden met wat er al dan niet is misgelopen en zijn opvoeding hierop afstemmen.

Belangrijk voor deze dieren is dat ze in een rustige, gestructureerde omgeving kunnen leven. Chaos is uit den boze. Daarnaast is de voeding die het dier krijgt van onschatbare waarde.

Zo kan het bijvoorbeeld al helpen om van kant-en-klare hondenbrokken over te schakelen naar vers voer.

Ook mag je niet uit het oog verliezen dat de oplossing meestal eenvoudig is. Vaak ligt de oorzaak in te weinig activiteit en beweging die de hond heeft. Een hond moet regelmatig uitgelaten worden en over voldoende vrijheid beschikken.

Uiteraard speelt de leeftijd van het dier ook een grote rol. Net zoals bij kinderen is het normaal dat jonge honden onuitputbaar lijken te zijn, iets meer aandacht vragen en veel beweging nodig hebben.

Vooraleer je overschakelt naar echte medicatie raden we je ten slotte aan om alle andere mogelijkheden te overlopen en de omgang met uw hond af te stemmen op zijn behoeften.

Wij mensen zijn al snel geneigd om hondengedrag te duiden op een manier die voor ons als mens bekend is. Een drukke hond – veelal pups of pubers – worden daarom maar al te vaak bestempeld als ‘ADHD’-honden.

Of dit gedrag daadwerkelijk hetzelfde is als ADHD bij de mens is niet zeker. Feit is wel dat sommige honden bijzonder snel zijn afgeleid, zich moeilijk kunnen concentreren, erg druk een aanwezig en moeilijk bereikbaar zijn voor correctie.

Over de rol van voeding bij kinderen met ADHD wordt steeds meer bekend. Reden temeer om ook eens naar de voeding van de (te) drukke hond te kijken.

Vetten

Honden hebben, net als mensen, vetten nodig. Er bestaan verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten in voedsel waarvan wij mensen stiekem eigenlijk wel weten dat het ‘ongezond’ is, denk aan patat, chips, volle yoghurt, kaas, slagroom, koekjes, gebak, mayonaise.

Vrijwel alles wat lekker is, is eigenlijk niet zo heel gezond. En net zoals bij mensen die te vet eten, zijn teveel verzadigde vetten ook voor honden ongezond.

Ze hebben een negatieve uitwerking op het lichaam; ze werken cholesterolverhogend en zijn de veroorzakers van hart- en vaatziekten. Maar ze zitten vaak wel in hondenvoeding (bijvoorbeeld hondenbrokken) of hondenkoekjes.

Onverzadigde vetten zijn juist goed voor het lichaam, werken hart- en vaatziekten tegen en zijn daarnaast van belang voor een hoop andere processen in het lichaam. Een prooi zoals een hond die in het wild zou eten bevat essentiële vetzuren.

Onverzadigde vetten zitten veel in vette vis, diverse noten en zaden en de daaruit verkregen koudgeperste oliën zoals lijnzaadolie, walnootolie en pompoenpitolie. Door verhitting gaan onverzadigde vetten voor een groot deel verloren. O

ok onder invloed van licht en lucht oxideren deze vetten snel, ze worden ranzig, dat is ook de reden dat het moeilijk is om deze vetzuren in de best opneembare vorm in een brok te verwerken. Een brok moet immers lang houdbaar zijn en de zak staat vaak langere tijd open, wat de goede vetten niet ten goede komt.

En dat terwijl ze zo belangrijk zijn, vooral voor een hond in de groei!

Wat doen essentiële vetzuren?

Er zijn twee, of eigenlijk drie, belangrijke typen onverzadigde vetzuren waarvan ‘Omega-3’ een ‘Omega-6’ de belangrijkste zijn. Omega-3 vetzuren zijn voor een pup van belang voor de energiehuishouding en de geestelijke stabiliteit.

Deze vetzuren zorgen ervoor dat de cellen in het lichaam soepel blijven en de celwanden elastisch. Dit laatste zorgt ervoor dat de zenuwprikkels, met name in de hersenen, beter worden doorgegeven.

AHDH en concentratiestoornissen zijn verschijnselen die niet alleen steeds vaker bij mensenkinderen voorkomen, maar ook in groeiende mate bij pups. Deze pups zijn snel afgeleid en lijken zich moeilijk te kunnen concentreren op één ding.

In de humane geneeskunde wordt de rol van voeding bij dergelijke stoornissen inmiddels onderkend; ongezonde voeding en ‘verkeerde vetten’, of te weinig goede vetten lijken een belangrijke rol hierin te spelen. En ditzelfde geldt ook voor pups.

Met name bij pups die erg druk zijn en het moeilijk vinden zich te concentreren, bijvoorbeeld tijdens de puppycursus, kan het extra toedienen van Omega-3 vetzuren zeer goed helpen om ze beter trainbaar en stabieler te maken.

De Omega-6 vetzuren zijn met name van belang voor een goede conditie van de huid en helpen allergieën, een droge, schilferige huid, uitslag of huidontstekingen te voorkomen en te bestrijden.

Het lichaam zet vetten uit voeding namelijk het eerste in voor de meest vitale functies zoals het hart en de bloedvaten. De vetten die overblijven worden ingezet voor de conditie van de huid.

Wanneer een hond te weinig goede vetten binnenkrijgt is de huid dan ook het eerste orgaan waar tekorten optreden. De huid wordt droog, schilferig of gaat ontsteken en de vachtconditie wordt slecht.

Extra Omega-6 vetzuren, naast de voeding, helpen de huid gezond te houden. Daarnaast zorgen Omega-6 vetzuren voor een verbeterde zenuwprikkeloverdracht, een verbeterde lever- en nierfunctie, een verlaagd cholesterolgehalte en een goede hartconditie.

Veel supplementen die essentiële vetzuren bevatten, bevatten naast Omega-3 en
-6 ook Omega-9. Omega-9 werkt als ‘natuurlijk conserveermiddel’, het voorkomt dat de Omega-3 en -6 vetzuren ranzig worden en houdt daarnaast de huidcellen gezond.

Bekijk handige honden links:

  1. Bol producten >
  2. Specifieke boeken op Bol >
  3. Univé >