Wolven en honden zijn dieren die in roedels bij elkaar binnen een bepaald territorium leven.
Het zijn schone dieren die, wanneer ze de keuze hebben, de plaats waar ze slapen niet bevuilen.
En het is dit simpele feit samen met het gebruik van en bench of kamer kennel wat het zindelijk maken van je pup tot een eenvoudige (maar soms intensieve) klus maakt.
Een eigen plaats
Iedere hond heeft een eigen plaats nodig. De hond moet daar kunnen rusten en er zich veilig voelen. Z’n eigen hol zou je kunnen zeggen.
Een kamerkennel kan heel goed zo’n plaats zijn. Een kamerkennel is een geweldige uitvinding. Ze maken het opvoeden van een pup zo veel makkelijker dat ik persoonlijk niet eens overweeg om het zonder kamerkennel te proberen.
Veilig geborgen in de kamerkennel kan een pup geen waardevolle spullen slopen of gevaarlijke elektrische snoeren doorbijten.
Wanneer je helemaal dol wordt van de tomeloze energie waarmee je pup maar kapriolen blijft uithalen kun je hem (en jezelf) even de broodnodige rust geven.
Veilig in de kamerkennel zal een pup ook zijn uiterste best doen om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden. Ze bevuilen immers hun eigen hol niet graag.
De zindelijkheidstraining
Vervolgens ga je de pup de gewoonte aanleren dat er altijd gras onder zijn voeten is wanneer hij zijn behoefte doet.
De enige manier om dit te bereiken is te zorgen dat hij iedere keer op het gras staat wanneer hij zijn behoefte doet.
Hoe pakken we dat aan?
Regel nummer één: we laten de pup ‘s nachts in de kamerkennel slapen. Direct nadat de pup wakker wordt moet hij een plas doen. Dit hoeft niet per sé op de zelfde tijd te zijn dat je zelf op wilde staan.
Als de pup vrij kan rondlopen in het huis, zal hij zover als voor hem noodzakelijk van z’n slaapplaats lopen en daar z’n behoefte doen. Wanneer hij in de kamerkennel slaapt zal hij het zo lang mogelijk proberen op te houden.
Als je de pup nu zolang in de kamerkennel laat dat de hij moet kiezen tussen exploderen of toch maar z’n nest bevuilen, dan zal hij voor dat laatste kiezen.
Maar binnen redelijke grenzen zal de pup in een kamerkennel zijn behoefte proberen op te houden zodat je de kans hebt om ‘m mee naar buiten te nemen.
Er is een tijd van spelen en een tijd van…
Nu zijn er altijd pups die eenmaal buiten gekomen met van alles en nog wat gaan spelen en vergeten dat ze eigenlijk nodig moesten. Eenmaal weer thuis herinneren ze het zich weer en even later sta je weer schoon te maken.
Deze pup doe je aan een lijn en je gaat op een plaats buiten stil staan totdat hij zich na een tijdje dood verveelt en uit verveling toch maar zijn behoefte gaat doen. Direct daarna prijs je je pup en ga je met ‘m spelen.
Dit vormt dan een beloning voor het doen van z’n behoefte op de goede plek en het versnelt de hele procedure. B
lijf niet te lang wachten tot je pup iets doet. Als hij na 10 minuten nog niets gedaan heeft, ga je terug naar huis en gaat de pup terug in de kamerkennel. Na ongeveer een kwartier ga je weer met de pup naar buiten voor een volgende kans.
Wanneer hij buiten zijn behoefte gedaan heeft, en alleen dan, laat je de pup lekker los in huis om te spelen. Houd er wel rekening mee dat sommige pups vaker dan één keer achter elkaar moeten.
Dit merk je vanzelf. Blijf met deze pup buiten tot hij alles gedaan heeft wat hij moet doen.
Wanneer je de pup mee naar binnen neemt kun je hem de eerste maaltijd voorschotelen. Iedere keer dat de pup gegeten heeft moet hij binnen een bepaalde tijd daarna weer z’n behoefte doen.
Dit tijdstip verschilt van pup tot pup. Maar bij de meeste pups kun je de klok er op gelijk zetten. Zorg dat je dan weer op de uitlaatplaats bent.
Andere tijden wanneer er grote kans is dat de pup naar buiten moet zijn: iedere keer na het slapen, na het eten of drinken, na het spelen, ‘s nachts voor het naar bed gaan en afhankelijk van de pup ongeveer om 3 tot 4 uur.
Je taak als zindelijkheidstrainer bestaat er nu uit te zorgen dat hij op al die momenten op de uitlaatplaats is. Na een aantal dagen de behoefte steeds op dezelfde plek te hebben gedaan en daar voor het karwei te zijn beloond, krijgt je pup nu vanzelf door dat je behoefte doen op die plek heel prettig is.
Geen straf!
Straf je hond niet wanneer het een keer fout gaat maar ruim dit, zonder er verder aandacht aan te schenken, op als je pup uit zicht is.
Als je het ziet gebeuren, pak dan je pup snel op en breng hem naar buiten. Wanneer ie daar z’n behoefte doet ben je natuurlijk vol lof.
Als je een pup optilt treedt een plasrem in werking, dit geeft je dus nog even extra tijd om naar buiten te gaan.
Ik moet uit!
Na verloop van tijd zul je zien dat je pup gaat aangeven wanneer hij naar buiten moet. Iedere hond heeft daarvoor zo z’n eigen manier.
De een gaat voor de deur zitten de ander rondjes lopen weer een ander gaat domweg klieren; dus bestudeer je pup goed.
De kamerkennel
Gebruik de kamerkennel in ieder geval totdat je pup minimaal 3 maanden achter elkaar zindelijk is.
Het trainen van de zindelijkheid van een pup is een intensieve klus, maar hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten als je maar consequent bent en systematisch te werk gaat tot je doel bereikt is.
Naar de dierenarts
Wil het allemaal niet lukken en blijft je puppy maar onzindelijk, laat dan eerst je dierenarts controleren of er geen lichamelijke oorzaken zijn.
Daarna kun je contact opnemen met een hondenschool of hondentrainer om wellicht in samenspraak met je dierenarts een aangepaste training op te zetten.