Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

Hond eet slecht

Slecht eten komt bij veel honden voor. Soms voor een paar dagen, soms voor langere tijd. Maak u echter niet te snel zorgen.

Zo lang de hond niet echt veel te mager is en hij veel energie heeft is, er waarschijnlijk nog niet zoveel aan de hand. Kennelijk krijgt hij dan toch voldoende voedingsstoffen binnen.

Om iets te doen aan zijn eetgedrag kunt u het volgende doen: Probeer te voorkomen dat u (onbewust) de hond beloont voor het niet eten.

Vaak hebben bazen de neiging om de hond erg over te halen om te gaan eten door bijvoorbeeld bij de bak te gaan zitten en de hond te gaan aaien. Of door de hond bemoedigend toe te spreken: “Toe maar, ga maar lekker eten”‘.

Sommige honden leren hierdoor dat ze extra aandacht krijgen wanneer ze niet eten waardoor niet eten voor de hond dus extra belonend wordt.

Wanneer u geen brokjes kunt vinden waarbij de hond uit zichzelf gaat eten, begin dan met niet meer de hele dag een bak met brokken voor hem klaar zetten.

Geef de hond 2x per dag (op vaste tijdstippen, 's ochtends en eind van de middag bijv.) een bakje met eten. Is hij binnen 5 minuten niet begonnen met eten, zet de bak dan weer weg (zonder hierbij aandacht aan hem te besteden).

Zo wordt eten meer speciaal (niet langer iets waarover hij desgewenst de hele dag kan beschikken). Daarnaast zou ik wel extra lekker en vooral afwisselend voer aanbieden.

Dit betekent niet dat u allerlei soorten brokjes of hondensnoepjes in huis moet halen, maar er voor moet zorgen dat de brokken voor de hond iedere keer anders ruiken en/of smaken. Net als mensen vinden ook honden het soms niet zo uitnodigend om ieder dag hetzelfde te eten.

Roer daarom iedere keer iets door de brokjes om de smaak/geur af te wisselen en het geheel lekkerder te maken.

U kunt daarbij denken aan kleine beetjes:

  • (Smeer)worst
  • Geraspte jonge kaas. Geraspt zodat hij niet alleen de kaas eruit kan vissen en jong vanwege het lagere zoutgehalte.
  • Gekookte kip met een flinke scheut van het water erbij waarin de kip heeft gekookt.
  • Blikvoer voor de hond.
  • Blikvoer voor de kat.
  • Vleesvoer voor de hond uit het diepvriesvak van de supermarkt (pens, lever, etc)

Wat ook niet verstandig is, is om de hond eerst zijn bak met brokken te geven, vervolgens af te wachten of hij gaat eten en wanneer hij niet gaat eten iets extra lekkers door zijn voer te gooien.

Ook dan is niet beginnen te eten voor de hond zeer belonend, immers wanneer hij maar lang genoeg wacht met eten, krijgt hij iets dat lekkerder is.

Natuurlijk kunt u eerst uitproberen om de hond wellicht andere brokjes wel de moeite waard vindt om op te eten. Vaak hebben dierenwinkels speciale probeerzakjes om uit te proberen wat de hond er van vindt.

Geconcentreerd voer heeft daarbij de voorkeur. Van dit voer is de voedingswaarde erg hoog waardoor de hond dus maar weinig brokjes hoeft te hebben. Hoewel geconcentreerd voer vaak wel duurder is, heeft de hond er minder van nodig waardoor het prijsverschil vaak weer wegvalt.

Wanneer u de hond om deze manier als het ware kunt verleiden om toch te gaan eten, kunt u zo zijn opgebouwde gewoontegedrag om de bak met eten te laten staan doorbreken. Vaak bereikt u hiermee dat de hond voortaan uit zichzelf begint met eten wanneer zijn bak wordt klaargezet.

Prijs de hond wanneer hij aan zijn bak met eten begint en geef hem na een aantal happen iets extra lekkers in de bak erbij. Bijvoorbeeld wat (smeer)worst of geraspte jonge kaas.

Wanneer de hond stopt met eten maar de bak is nog niet leeg, haal de bak dan na circa 1 minuut weg.

Veel succes ermee en nogmaals, het is belangrijker dan de hond niet mager oogt en zich gezond en energiek gedraagt, dan dat de hond precies dagelijks die hoeveelheid opeet die op de verpakking staat vermeld.

Bij twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts.