Voer. Mand. Speeltje. ► Shop op Bol

Hulpmiddelen bij het wandelen

Bij het wandelen of trainen zijn hulpmiddelen niet meer weg te denken. Hulpmiddelen zorgen er niet alleen voor dat we onze hond bij ons kunnen houden, zoals we dat met een halsband en een riem doen, het geeft ook de mogelijkheid het gedrag van de hond in banen te leiden.

Vooral de hoofdband en het anti-trektuig zijn daar voorbeelden van. Onderstaand lichten we deze hulpmiddelen nader toe.

Halsband

De halsband is waarschijnlijk het meest gebruikte hulpmiddel. Zowel bij het trainen van de hond, als bij het wandelen is een halsband vaak onmisbaar. Ook zijn er halsbanden met GPS-trackers, zodat je altijd je trouwe viervoeter weet te vinden.

Een halsband is dermate bekend dat nadere uitleg overbodig lijkt. Toch is er nog wel wat over te zeggen.

Honden die veel loslopen en daarbij door struiken en laaghangende takken gaan, kunnen beter geen halsband om hebben. Een halsband kan achter de takken blijven hangen met alle gevolgen van dien.

Ook het dragen van een halsband wanneer een hond alleen is, en zeker wanneer dit in een bench of kennel is, kan beter achterwege gelaten worden.

Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn er honden door verstikking om het leven gekomen omdat hun halsband vast kwam te zitten tussen de tralies.

Naast de mogelijke risico’s van het altijd omhebben van een halsband, kan een halsband bij veelvuldig gebruik ook de vacht aantasten. Zeker bij langharige honden.

Naast dat de vacht op de plaats van de halsband korter wordt, kan de vacht daar ook vervilten.

Sommige rashonden zoals de Franse en Engelse Bulldog hebben een gevoelige luchtpijp, en gaan hoesten en piepend ademen als er druk van de halsband op de luchtpijp komt. Deze honden kunnen beter een tuigje om het lichaam dragen in plaats van een halsband.

Soms wordt een slipketting, die bij het trainen gebruikt wordt, als halsband gebruikt. Een normale halsband wordt achterwege gelaten. De slipketting neemt die taak immers over, wordt er gedacht.

De slipketting is echter een trainingshulpmiddel, bedoeld om de hond te corrigeren, niet om ontspannen mee te wandelen. Wanneer de hond ook maar enigszins trekt, ontstaat een continu wurgeffect. Dat is op zichzelf voor de hond al heel onaangenaam, maar hij leert er ook niets positiefs van. En al helemaal niet om niet meer te trekken.

Daarnaast kan het veelvuldig dragen van een slipketting als halsband schade aan de vacht en huid van de hond veroorzaken. Ook metalen halsbanden, die geen slipketting zijn, kunnen dit effect veroorzaken.

Hoofdband

De hoofdband is een uitstekend hulpmiddel tegen het trekken aan de lijn, zelfs bij hele grote, zware honden.

Hoofdbanden zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten en worden onder andere verkocht onder merknamen zoals Gentle Leader, Halti of Follow me.

Het principe van een hoofdband lijkt nog het meest op een hoofdstel van een paard. De hoofdband zit om de snuit van de hond en sluit met een band om de hals. Daardoor is het mogelijk om de riem onder de kin van de hond vast te maken.

Hierdoor zal bij het trekken aan de lijn het hoofd van de hond zijwaarts getrokken worden. Of eigenlijk; de hond trekt zijn hoofd zélf zijwaarts door aan de lijn te trekken.

Wanneer de hond niet aan de lijn trekt heeft hij alle vrijheid. Hij kan zijn hoofd alle kanten op draaien en wordt niet gehinderd door de hoofdband. Op deze manier wordt de hond gestimuleerd niet aan de lijn te trekken.

Een hoofdband dient wel goed bij de hond aangemeten te worden. De maat van de hoofdband moet goed passen bij de hond. Zo zal de hond zijn bek moeten kunnen openen wanneer hij de hoofdband om heeft.

Het is volstrekt niet de bedoeling dat de hoofdband als een soort muilkorf om de bek van de hond zit. De hoofdband moet echter wel genoeg aansluiten om te blijven zitten wanneer de hond er met z’n poten langs wrijft, wat veel honden in begin vaak doen.

Een ander punt is dat de hond zal moeten wennen aan de hoofdband. Net zoals pups vaak aan het dragen van een halsband moeten wennen, zo zal ook het gebruik van de hoofdband bij de hond moeten worden aangeleerd.

Bij het toepassen van een hoofdband is een waarschuwing op z’n plaats. Een hoofdband kan risico’s met zich meebrengen wanneer deze verkeerd wordt gebruikt.

Wanneer u bijvoorbeeld gewend bent af en toe een corrigerende “ruk” aan de lijn te geven, dan doet u er goed aan dat eerst af te leren.

Een ruk aan de lijn kan bij gebruik van een hoofdband een plotselinge, heftige belasting betekenen voor de nekwervels van uw hond. Om die reden kan een hoofdband ook niet in combinatie met een lange lijn worden toegepast.

Wanneer een hond er een beetje de vaart in heeft en plotseling aan het einde van de lijn komt, kan dit eveneens de nek overbelasten met alle gevolgen van dien.

Een hoofdband dient dus met zorg toegepast te worden. Een goede hondenschool kan u helpen bij het aanmeten en aanleren van de hoofdband bij uw hond.

Anti-trektuig

Het woord zegt het al: een anti-trektuig is een tuig om het trekken aan de lijn tegen te gaan. In dit geval betreft het een tuig om de romp van de hond, en niet zoals bij de hoofdband om het hoofd van de hond.

Het tuig heeft banden die achter de voorpoten van de hond langs gaan. De constructie van het anti-trektuig is zodanig dat wanneer de hond aan de lijn trekt het tuig zich aanspant. De bewegingsvrijheid van de voorpoten wordt hierdoor gehinderd.

Wanneer de hond niet meer aan de lijn trekt, zal het tuig zich weer ontspannen en min of meer los om de hond komen te hangen. Net als bij de hoofdband wordt door de werking van het tuig de hond gestimuleerd niet aan de lijn te trekken.

Er zijn echter wel enige opmerkingen bij het anti-trektuig te plaatsen. Zo dienen de banden die achter de voorpoten langs gaan voldoende breed te zijn. Bij minder goede anti-trektuigen bestaan die onderdelen nog wel eens uit koorden.

Deze koorden “snijden’ bij het aanspannen van het tuig in de huid van de hond, en kunnen verwondingen veroorzaken. Beter is het dus wanneer deze onderdelen uit banden bestaan en niet uit koorden. Nóg beter is het wanneer de banden voorzien zijn van en zachte bekleding of een zacht omhulsel.

Een ander opmerking is dat veel anti-trektuigen helemaal geen anti-trektuigen zijn. Veelal zijn hondeneigenaren in de veronderstelling dat wanneer een hond een (gewoon) tuig om heeft dit het trekken aan de lijn vermindert. Dit is niet het geval.

Een normaal tuig zal het trekken niet verminderen. Sterker nog, in een normaal tuig zal een hond makkelijker zijn gewicht kunnen gebruiken om aan de lijn te trekken. In een tuig trekt het immers lekkerder dan aan een band om je hals.

Een anti-trektuig zal een constructie moeten hebben die een remmende werking heeft op het trekken. Pas dan is er sprake van een daadwerkelijk anti-trektuig. De hierboven omschreven constructie met banden onder de oksels door is de meest voorkomende.

Er zijn echter meerdere soorten, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Halti Harnas. Dit harnas loopt met een band om de romp, en een band voor de borst langs. Het bevestigingspunt voor de riem zit voor de borst. Op deze wijze krijgt u gemakkelijk controle over uw hond.

Een laatste opmerking is dat een hoofdband over het algemeen beter tegen het trekken aan de lijn helpt dan een anti-trektuig.

Het zijwaarts getrokken worden van het hoofd van de hond zoals dat bij de hoofdband gebeurt lijkt een sterkere werking te hebben dan het effect van een anti-trektuig.

Een goede hondenschool kan u ook bij het kiezen en aanmeten van een anti-trektuig van dienst zijn.