De kosten die een hond met zich meebrengt kunnen ongemerkt nogal oplopen.
Het is daarom in uw belang en in dat van de hond om vooraf eens de kosten op een rijtje te zetten, om te zien waar u rekening mee moet houden.
Het hebben van een huisdier als een hond brengt heel wat kosten met zich mee. Het blijft niet alleen bij de aanschafprijs en de kosten voor het voer.
Er is veel meer waar u rekening mee moet houden.
De aanschaf
Wanneer u een rashond wilt moet u rekenen op een stevige prijs voor een pup.
Prijzen voor pups van een rashond kunnen sterk uiteen lopen van een paar honderd euro tot zelfs tweeduizend euro en meer.
Een rasloze hond is veel goedkoper. Een hond uit het asiel kost u vaak zo’n 100 a 200 euro.
Het overnemen van een hond van een particulier of organisatie kan gratis zijn, maar vaak wordt er ook dan een vergoeding gevraagd.
Voeding
Voeding is misschien wel de grootste kostenpost van een hond. Houd u er rekening mee dat met de toename van het gewicht van de hond ook de kosten voor voeding toenemen.
Een grote hond kost aanzienlijk meer aan voeding dan een kleintje.
Naast het verschil in de hoeveelheden van het voer is er ook een groot verschil in prijs tussen de meer eenvoudige voersoorten en de wat duurdere voeding.
Voeding van goede kwaliteit is echter van groot belang. Door hier op te bezuinigen loopt u de kans op latere gezondheidsproblemen en wordt goedkoop uiteindelijk toch duurkoop.
Dierenarts / gezondheid
Elke hond heeft reguliere medische zorg nodig. De inentingen, ontworming en middelen tegen vlooien zijn daar voorbeelden van.
Maar een hond kan ook een ongeluk krijgen. Een poot breken, een knieband scheuren, ernstige verwondingen oplopen, enz.
Bij dergelijke ongelukken kunnen de kosten zomaar oplopen tot 500, 1000 of 2000 euro. Wel iets om rekening mee te houden dus.
Daarnaast zijn er diverse ziekten en aandoeningen die een behoorlijke aanslag op uw budget kunnen doen. Deze kosten kunnen ook blijvend zijn omdat uw hond bijvoorbeeld medicijnen moet blijven gebruiken of regelmatig voor controle terug naar uw dierenarts moet.
Het is ook goed om er bij stil te staan dat kosten voor ontworming, inentingen, verdovingen, enz. berekend worden naar het gewicht van de hond.
Een grote hond kost dus ook wat dit betreft beduidend meer dan een kleine hond.
Gelukkig zijn er wel verzekeringen voor medische kosten, maar ook die kosten geld en dekken niet alles. Soms is er wel online contact met dierenarts mogelijk bij goede hondenverzekeringen. Zeker rasspecifieke aandoeningen vallen vaak buiten de dekking.
De kostenpost voor dierenarts en gezondheid vormt dan ook vaak een flink deel van de totale kosten.
Training
Zeker wanneer u een pup kiest zal training aan orde zijn. Maar ook wanneer u een hond overneemt of uit een asiel haalt, is het volgen van een (basis)gehoorzaamheidscursus vaak aan te raden.
De kosten voor het trainen van uw hond kunnen zeer divers zijn en erg uiteenlopen. Vaak wordt ook van u verlangt dat u voor het volgen van de cursus of training bepaalde materialen aanschaft.
Informeer eens bij de hondenschool of kynologenvereniging bij u in de buurt wat u kwijt bent aan het trainen van een hond.
Vachtverzorging
Voor veel honden bestaat de vachtverzorging uit het af en toe borstelen en het wassen van de hond.
Wanneer u echter een hond kiest met een vacht die door een trimster onderhouden moet worden, hou er dan rekening mee dat u daar twee tot vier maal per jaar kosten voor maakt.
Hierbij kunt u denken aan bedragen van 35 tot 60 euro per keer.
Vakantie
Veel mensen willen of kunnen hun hond niet meenemen wanneer zij op vakantie gaan. Een hondenpension is dan een uitkomst, maar niet gratis.
Afhankelijk van het formaat van uw hond moet u rekening houden met prijzen van gemiddeld acht tot twaalf euro per dag.
Overige kosten
Tot slot zijn er nog tal van kosten die u soms, regelmatig of vaak zult maken.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld: een lijn, een lange lijn, halsband, mand, speeltjes, shampoo, kluifjes, snoepjes, borstel, kam, kleedje, tuigje voor in de auto, enz.
Dit kunt u natuurlijk zo gek maken als u zelf wilt.