Honden zijn leuk en puppy’s onweerstaanbaar.
Bij het zien van een nest puppy’s of bij de aanblik van een paar lieve bruine ogen van een hond in het asiel, gaat menigeen al snel voor de bijl.
Om uzelf én de hond een teleurstelling te besparen, is het belangrijk om weloverwogen en goed geïnformeerd uw keuze te maken.
Door goede voeding en uitstekende medische zorg worden honden gelukkig steeds ouder. Een hond is dan ook een keuze voor een lange termijn. Belangrijk is daarom uw thuissituatie eens goed tegen het licht te houden voordat u beslist een hond te nemen.
Bent u bijvoorbeeld vaak en/of lang van huis? Zo ja, kunt u uw hond dan meenemen, of moet hij alleen thuisblijven? Bent u een sportief type en houdt u van veel en lang wandelen, of juist niet?
Heeft u ervaring met honden, of wordt het uw eerste hond? Heeft u kleine kinderen of verwacht u in de nabije toekomst kinderen te krijgen?
Het zijn slechts eenvoudige voorbeelden, maar de antwoorden op deze en vele andere vragen helpen u een keuze te maken voor het juiste type hond dat bij u en uw situatie past.
Naast het kiezen van een geschikte hond moet u ook rekening houden met de kosten die een hond met zich meebrengt.
Niet alleen de aanschafprijs van de hond, van een halsband, riem of mand zijn van belang, maar ook terugkerende uitgaven voor voeding, dierenarts, ontwormings- en vlooienmiddelen zijn kosten om rekening mee te houden.
Het kiezen van een hond is een leuke tijd. U krijgt er een huisgenoot bij. Neem er echter wel de tijd voor, er is zoveel om uit te kiezen.
Durf u ook kritisch op te stellen. Niet alleen naar de fokker, asiel of herplaatsende eigenaar, maar ook naar uzelf.
Schroom niet om vragen te stellen en probeer reëel te blijven. Informeer uzelf vooraf goed over de eigenschappen van de hond die u op het oog hebt.
Uw wensen
Uw thuissituatie en wat u van een hond verwacht, spelen bij het kiezen van een hond een grote rol. Heeft u regelmatig bezoek, dan kan een makkelijke allemansvriend voor u een goede keuze zijn.
Woont u echter achteraf en wilt u beschermd worden, dan is een waakzame hond misschien meer geschikt voor u.
Sportieve mensen of natuurliefhebbers kunnen een actieve hond de beweging geven die hij nodig heeft. Bent u meer het type van “gezellig thuis met de hond voor de buis”, dan is het raadzaam een hond te nemen die met veel minder activiteit genoegen neemt.
Maar er is veel meer waar u rekening mee kunt of moet houden bij het kiezen van en hond.
Beschrijvingen kunnen misleiden
Over rashonden is veel informatie beschikbaar, over rasloze honden wat minder. Een valkuil is dat de eigenschappen van honden vaak in bedekte termen worden weergegeven.
Zo kan “levendig” ronduit druk betekenen, “alert” kan geneigd om veel te blaffen of een felle houding betekenen en “terughoudend” betekent niet zelden angstig zelfs angstig-agressief.
Wees hierop bedacht!
Groot of klein?
Veel mensen vinden grote honden imposant en aantrekkelijk. Het is “meer hond” dan een klein hondje. Maar, grote(re) honden kunnen ook (veel) meer ruimte in huis en/of in de auto vergen.
Ze kunnen gevoeliger zijn voor aandoeningen aan de gewrichten en worden over het algemeen minder oud. Ook kosten ze meer aan voeding en aan de dierenarts. Inentingen en medicatie gaat immers per gewicht.
Wanneer een grote hond aan de lijn trekt kunt u daar een flinke kluif aan hebben. Ook wanneer u uw hond – om welke reden dan ook – regelmatig moet optillen, is het formaat van belang.
Lang haar of kort haar?
De keuze voor een langharige of kortharige hond lijkt misschien van minder groot belang. Maar wanneer u denkt dat het verschil alleen in het uiterlijk zit, vergist u zich lelijk.
Een langharige vacht vraagt veel meer verzorging dat een kortharige. Langharige honden moeten vaak geborsteld en/of gekamd worden om klitten en vervilten te voorkomen.
Realiseert u zich ook dat een langharige vacht na het zwemmen of wassen véél langer nodig heeft om te drogen dan een kortharige vacht.
Wanneer u daarbij bedenkt dat een natte hond niet lekker ruikt…
Ook het meenemen van stof, zand en vuil is bij een langharige hond beduidend meer dan bij een kortharige.
Tot slot is er nog het haarverlies. Haar valt uit, en wanneer dat lang haar is betekend dat veelal dat u elke dag moet stofzuigen. Korte haartjes ziet u niet alleen veel minder, ze vormen ook geen “haarkluwen” in hoeken en langs plinten.
Om die redenen geeft een kortharige hond vaak minder ergernis op dat vlak.
Naast lang en kort haar is er ook nog een verschil in het haartype. Haar kan net als bij mensen stijl en krullend zijn. Sommige honden verliezen geen, of heel weinig haar. Deze honden moeten een aantal keer per jaar getrimd worden.
Dit trimmen breng kosten met zich mee die nogal eens over het hoofd gezien worden. Kortom, het type vacht van uw toekomstige hond is echt wel iets om bij stil te staan.
Lichamelijke aandoeningen
Mensen praten er niet graag over, maar sommige rassen staan bekend om bepaalde lichamelijke aandoeningen.
Iedereen heeft wel eens van HD gehoord. HD staat voor heup dysplasie en houdt een afwijking aan de heupen in. Deze afwijking kan variëren van zeer gering tot zeer ernstig.
HD is niet te verhelpen, maar kan in sommige gevallen met medicatie voor de hond dragelijker gemaakt worden. Een hond kan er dan ook oud mee worden.
Het komt echter ook voor dat een hond om reden van deze aandoening wordt geeuthenaseerd. De HD is dan zodanig ernstig dat men besluit dat het voor de hond geen leven is.
Naast dat een behandeling met medicijnen voor het verdere leven van de hond een kostbare zaak kan zijn, is het voor de hond zelf geen pretje om HD te hebben.
Behalve HD zijn er tal van andere aandoeningen die bij bepaalde rassen veel vaker voorkomen dan bij andere rassen.
Hierbij kunt u denken aan andere gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld aan de ellebogen, maar ook aan afwijkingen aan de ogen of oren, huidproblemen of aanleg voor ziektes.
Een goede fokker zal u er over vertellen. Vraag ernaar als u zich informeert over een ras en vergeet daarbij niet om eens een dierenarts te raadplegen.
Wie kan u helpen bij de keuze van een hond?
Gedragstherapeuten
Tegenwoordig zijn er steeds meer goed opgeleide gedragstherapeuten voor honden, ook wel kynologisch gedragstherapeut genoemd. Veelal bieden zij aan u te adviseren bij het kiezen van een hond.
Door hun kennis en ervaring kunnen zij u goed wijzen op de voor en nadelen van een bepaald ras of type. Ook kunnen zij u begeleiden bij het kiezen van een pup uit een nest.
Naast deze kynologisch gedragstherapeuten zijn er natuurlijk ook de hondenscholen en kynologenverenigingen. Ook zij hebben een brede ervaring met de vele honden die zij in de jaren op training gehad hebben.
Doe er uw voordeel mee!
Liefhebbers en fokkers
Wanneer u een ras op het oog heeft, ga dan met zoveel mogelijk mensen praten die ervaring hebben met dat ras.
Bezoek bijvoorbeeld een hondententoonstelling en praat met de mensen die een hond – maar vaak ook meerdere honden – van dat ras hebben.
Veelal treft u op tentoonstellingen fokkers. Een goede fokker kan u ook wijzen op de keerzijde van het ras en zal u niet alleen vertellen waarom het ras zo ideaal is.
Internet
Internet is een rijke bron van informatie op het gebied van honden. Hondenplaza kent vele artikelen met nuttige informatie over de aanschaf van een hond.
Op sites van fokkers en rasverenigingen is veel informatie te vinden over hondenrassen. Ook op het gebied van gedrag, opvoeding en gezondheid is veel op internet te lezen.
Helaas is er ook veel gekleurde informatie. Puppyhandelaren proberen met mooie plaatjes en gladde praatjes hun pups aan u te slijten. Sommige fokkers vertellen alleen de leuke kanten van hun ras en hebben het liever niet over de eventuele nadelen.
Erfelijke aandoeningen zijn vaak taboe en worden door sommige fokkers verzwegen.
Probeer dus een realistische kijk te houden op wat u ziet en leest, en laat u niet verleiden tot een impulsaankoop.
Boeken
Het aantal boeken dat over honden geschreven is, is enorm. Er zijn talloze boeken over opvoeding, training en gedrag. Daarnaast zijn er vele rasspecifieke boeken, en hondenencyclopedieën, die de meest voorkomende rassen beschrijven.
Een dergelijk boek kan u veel informatie geven en u kunt makkelijk vergelijken. Echter, net als bij informatie van internet, let er wel goed op of het boek goede, objectieve informatie geeft.
Want ook bij deze hondenencyclopedieën wordt soms eenzijdige informatie over een ras gegeven en worden de minpunten niet benoemd.
Blijf uw gezonde verstand gebruiken om alle informatie te beoordelen en op waarde te schatten.