Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij deze door extra beenvorming minder beweeglijk worden en erg pijnlijk zijn.
De oorzaak van artrose is instabiliteit in het gewricht. Instabiliteit wil zeggen dat de gewrichtsoppervlakken slecht op elkaar aansluiten.
Die instabiliteit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van:
- onvoldoende ontwikkelde of beschadigde gewrichtsbanden (heupdysplasie, losse knieschijf, gescheurde voorste kruisband)
- gewrichtskraakbeen dat zich in de groei niet goed ontwikkelt en daardoor plaatselijk te dik kan worden en zelfs kan afbreken (elleboog of schouder dysplasie of OCD)
- slijtage of beschadiging van gewrichtkraakbeen door trauma, overgewicht en/of ouderdom
Bij de ontwikkeling van artrose reageert het gewrichtskraakbeen door te gaan woekeren: er wordt teveel kraakbeen van slechte kwaliteit gevormd, in een tot mislukken gedoemde poging van het lichaam om alsnog stabiliteit in het gewricht te verkrijgen.
Deze woekeringen voelen als een “ steentje in de schoen” in het gewricht, vooral als er brokjes kraakbeen afgebroken zijn.
Door de pijnlijke veranderingen gaat het dier kreupel lopen: het ontlast de poot met het pijnlijke gewricht en valt als het ware extra zwaar op de niet (of minder) pijnlijke poten.
Indien ook in die poten gewrichten lijden onder instabiliteit, zal zich door de overbelasting in die gewrichten sneller artrose ontwikkelen.
Welke honden krijgen artrose?
Gewrichtsafwijkingen op jonge leeftijd (HD, ED en Schouder-OCD) die soms direct problemen geven maar soms pas op latere leeftijd als artrose merkbaar worden, komen vooral voor bij bepaalde grote hondenrassen en reuzenrassen, zoals de Duitse Herder, Labrador Retriever en de Berner Sennen hond.
Sommige hondenrassen, zoals de Boxer, hebben een dermate steile stand van de knie, dat beschadiging van de voorste kruisband en de Meniscus van de knie bij die rassen vaker voorkomt.
Langdurige overbelasting van de gewrichten zoals bij overgewicht is een belangrijke oorzaak van artrose en verergert sterk de verdere achteruitgang van een artrotisch gewricht. Bovendien heeft een hond met overgewicht meer pijn bij belasting van artrotische gewrichten.
Hoe herkennen we artrose?
Dieren die kreupel zijn en hier niet binnen enkele dagen van herstellen of dieren die steeds opnieuw aan dezelfde poot kreupel worden, zijn verdacht van het hebben van een gewrichtsaandoening.
Indien het om artrose gaat valt vaak op dat er sprake is van “startkreupelheid”.