Het belang van gebitsverzorging bij de (jonge) hond. Gebitsproblemen komen zeer veel voor bij honden.
Uit een recent onderzoek blijkt dat bij de hond 31% van alle klachten waar de dierenarts mee geconfronteerd wordt, gebitsproblemen zijn.
Kortom bijna 1 op de 3 dieren heeft last van zijn gebit.
Bij dieren ouder dan 3 jaar is dit opgelopen tot 85% van de honden en katten.
De meeste honden hebben dus dringend gebitsverzorging nodig.
De gebitsproblemen bij de jonge hond vallen in twee groepen: problemen met de elementen (= tanden) zelf of problemen met het parodontium (dit is het tandvlees, het bot en de structuren waarmee het element verankerd zit).
Tandsteen
In dit artikel wilde ik het alleen hebben over de oorzaak en de gevolgen van tandsteen.
Tandsteen begint met tandplaque dat zich vasthecht in de hoek tussen het huidflapje aangeduid als gingiva en het glazuur van de tand.
Onder dit flapje blijven etensresten e.d. zitten. Hieruit ontstaat tandplaque. Deze tandplaque mineraliseert langzaam tot tandsteen en dit laatste is vijand nummer 1 van het gebit.
Als gevolg van deze tandsteen gaat het huidflapje steeds losser zitten, waardoor dit uiteindelijk niet meer tot over het glazuur zit, en een deel van de wortel komt bloot te liggen.
Deze wortel is vele malen minder hard en sterk dan het glazuur en is dan ook al snel rot.
Duidelijk is ook te zien dat het tandvlees steeds verder terugwijkt. Loszittende elementen zijn het gevolg, met uiteindelijk verlies van een element.
Er zijn een aantal factoren die het ontstaan van tandplaque versnellen:
Kleine rassen (poedels, yorkshire terriër, maltezer) en honden met een korte snuit (pekingees, shit-tzû etc) hebben door de vorm van hun snuit meer en eerder problemen. De afwijkende stand van de elementen werkt het in de hand.
De hoeveelheid mineralen in het speeksel is erfelijk bepaald: meer mineralen betekent meer plaque.
Zoet voedsel werkt tandbederf in de hand.
De belangrijkste klachten waarmee de dierenarts geconfronteerd wordt zijn:
- Blijvend slechte adem
- Chronische tandvleesontsteking
- Loszittende elementen, tandverlies
- Pijnlijke, gevoelige mondholte
- Neusuitvloeiing, niezen
- Kauwproblemen
Belangrijker echter nog zijn de gevolgen voor de rest van het lichaam en de algemene gezondheid van het dier. Dierenartsen noemen dit de systemische gevolgen.
Via de opening langs de tandhals en wortel kunnen allerlei bacteriën het lichaam binnendringen. Er is als het ware een barrière verdwenen.
Op al deze plaatsen kunnen dan bacteriën vastlopen en voor ontstekingen zorgen. Kortom, regelmatige gebitsverzorging is van groot belang om aandoeningen te genezen en te voorkomen.
Wat kunt u doen? Uw huisdier heeft nog geen problemen? Dan is goed en regelmatig poetsen van belang. Hiermee verwijdert u de plaque en zal er minder snel tandsteen ontstaan.
Dring er bij uw dierenarts op aan, tenminste als hij dit niet al zelf doet, dat hij het gebit bij iedere controle goed inspecteert. Raadpleeg uw dierenarts indien u denkt dat er iets niet in orde is met het gebit van uw huisdier.
Uw huisdier heeft al tandplaque of tandsteen? Laat dit professioneel reinigen door uw dierenarts, het beste is om het ook nog te laten polijsten, zoals uw eigen tandarts dat ook bij u doet na tandsteen verwijderen.
Vervolgens weer regelmatig poetsen en goed controleren.
Verder zijn bij de dierenarts ook speciale kauwstrips verkrijgbaar. Deze bevatten speciale enzymen die plaque helpen oplossen.
Tevens heeft hij speciale brokken die de tanden reinigen. Uw dierenarts kan er meer over vertellen.
Het is dus niet alleen bij mensen van het allergrootste belang om een gezond en gaaf gebit te houden.
Ook onze huisdieren leven steeds langer, en moeten dus langer met hun gebit uitkomen.
Controleer zeker bij de opgroeiende hond en kat regelmatig zijn/haar gebit, niet alleen op het voorkomen van tandsteen, maar ook op het ontbreken van elementen.
Let erop of alle tanden, melk- zowel als blijvende elementen, goed en op de juiste plek doorkomen. Laat bij twijfel de dierenarts het even controleren.