Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

De eerste nacht met een pup

De eerste dag dat u uw pup bij u thuis is, is vaak een spannende, maar ook leuke dag. Voor u en voor uw pup.

Na zo’n vermoeiende dag zou u denken dat u pup wel uitgeteld zal gaan slapen.

Helaas is dat vaak niet het geval. De eerste nacht van uw pup is meestal behoorlijk onrustig.

Slapen is voor pups een sociale aangelegenheid. Met z’n allen op een hoopje, warme lijfjes tegen elkaar, wordt er geslapen.

Zo’n eerste nacht bij u thuis is dan ook een enorme omschakeling. Uw huis is nog niet z’n eigen veilige thuis en opeens moet hij in z’n eentje slapen.

Ondanks alle drukte van de eerste dag bij u, is dat vaak een beetje teveel gevraagd. Piepen, janken, en blaffen kan het gevolg zijn.

Uw pup is niet blij. En u ook niet, want uw nachtrust is ver te zoeken.

Als pups op de leeftijd van 7 of 8 weken het nest verlaten en bij u komen, zijn ze emotioneel nog verre van volwassen. Eerst afhankelijk van hun moeder en nestgenoten, en in de nieuwe situatie van u, zijn ze eigenlijk nog niet klaar om al helemaal alleen te kunnen zijn.

Alleen zijn is iets dat een hond moet leren, de meesten kunnen het niet vanzelf. Zo is het ook met alleen slapen.

Je moet je eerst veilig voelen op je slaapplekje, en dan ook nog eens leren slapen zonder de warme lijfjes van je broertjes en zusjes tegen je aan.

De meeste eigenaren willen dat hun hond ’s nachts in de woonkamer slaapt. Hiervoor wordt vaak een bench of een hok aangeschaft. Op zich is dit heel goed, maar in zo’n eerste periode is dat wel erg stressvol voor uw pup.

Hierdoor komt het dat sommigen het janken, piepen en blaffen urenlang kunnen volhouden. En dat kan weer nachten-, zelfs wekenlang voortduren.

Hoewel er echt pups zijn die vanaf de eerste dag gemakkelijk hun hok of bench in gaan en rustig slapen, is het meestal anders.

Gun uzelf en uw pup dus een rustige start en houd rekening met z’n ontwikkeling.

Haal 2 uur voor het slapen gaan het drinkwater bij uw pup weg en geef hem geen eten meer. Om alvast wat rust te creëren laat u hem een half uur voor het slapen gaan nog even uit.

Laat hem daarna met rust en ga vooral niet meer met hem spelen. Tot rust komen is de voorloper van het slapen gaan.

Om de overgang naar uw thuissituatie makkelijker te maken, is het raadzaam de eerste periode uw pup in een bench of mandje naast uw bed te zetten.

Uw aanwezigheid zal hem kalmeren, en als hij onrustig is kunt u hem even toespreken of hem even aanraken met uw hand. Al snel zal hij dan gerustgesteld gaan slapen.

Geef hem echter niet teveel aandacht, en ga niet met hem spelen.

Zet wel uw wekker om 3 of 4 uur, om hem nog even een plasje te laten doen. De meeste jonge pups kunnen nog niet de hele nacht droog blijven.

Om het slapen van uw pup nog verder te vergemakkelijken kunt u een warme kruik gewikkeld in een trui of handdoek met uw geur in z’n bench leggen. In plaats van z’n nestgenootjes heeft hij dan toch nog iets warms om tegen aan te liggen.

Het vertrouwde gevoel van iets warms helpt hem zich veilig te voelen.

U hoeft niet bang te zijn dat door uw pup in het begin in uw slaapkamer te nemen, uw hond nooit meer beneden kan slapen.

Zodra hij zich veilig voelt bij u thuis en ’s nachts rustig doorslaapt, gaat u hem steeds verder van uw bed plaatsen richting de gang. Als dat goed gaat, laat u hem voortaan beneden.

Uw pup is er klaar voor.