Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

Socialisatie mensen en kinderen

De eerste 12 weken van het leven van uw hond zijn zeer belangrijk.

Gedurende deze periode moet hij kennis maken met allerlei dingen die tot het leven behoren om ze later zonder angst tegemoet te kunnen treden.

Dit proces wordt socialiseren genoemd.

In dit artikel besteden we specifiek aandacht aan de socialisatie met mensen en kinderen.

Onze honden leven in een mensenmaatschappij. Om zichzelf te kunnen handhaven moeten ze dan ook goed om kunnen gaan met allerlei soorten mensen. Dat gaat echter niet zomaar.

In zijn jonge leven moet hij uitgebreid met mensen kennis maken. Dit noemen we socialiseren naar mensen. De eerste 12 weken van het leven van een pup zijn daarin het allerbelangrijkste.

In extreme gevallen waarin pups volledig geĂ¯soleerd zijn opgegroeid, kan het zogenaamde kennelsyndroom ontstaan.

Bij nadering van een mens of iets anders wat de hond niet kent, verstart hij volledig van angst. Die angst is zo groot dat het voor de hond een onleefbare situatie is.

Echter ook bij minder extreme gevallen van geĂ¯soleerd opgroeien, zoals bij een boer in een schuur, een hondenhandelaar of bij een fokker die zeer weinig mensen bij het nest laat, kunnen ook behoorlijke angstproblemen (met mogelijke agressie) ontstaan ten opzichte van mensen.

Mensen zijn er in allerlei soorten, maten, leeftijden en verschijningsvormen en uw pup moet er een brede ervaring mee opdoen. Ook geld dit voor honden. Voor sommige honden duurt het langer voordat ze goed gesocialiseerd zijn dan voor anderen, en voor sommige honden is het ook extra belangrijk dat socialisatie goed gebeurt, zoals bijvoorbeeld bij de Patterdale Terrier.

Dat houdt in dat hij moet leren omgaan met mannen en vrouwen, kinderen en senioren, mensen in een rolstoel, gekleed in uniform of andere uitdossing, met paraplu of hoed, op de fiets of rollerskates, alle mogelijke types moeten hem gewoon worden.

Gedeeltelijk gebeurt dit vanzelf bij u thuis, in uw gezin en woonomgeving, voor de rest zult u er met uw pup op uit moeten trekken.

Kinderen vormen een speciale groep bij de socialisatie. Een veilige omgang met kinderen is zeer belangrijk. Socialisatie speelt hierin een sleutelrol.

Ook al heeft u zelf kinderen, dan nog is uitgebreidere socialisatie gewenst. Baby’s reageren namelijk weer heel anders dan kleuters of 12-jarigen. En vaak reageren kinderen die honden gewend zijn heel anders dan kinderen die ze niet gewend zijn, of zelfs een beetje bang zijn.

Pups hebben echter meestal een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen en dit is dan ook een uitstekende periode voor een positieve kennismaking. Pups kunnen echter ook ruw zijn of pijn doen met hun nageltjes of vlijmscherpe puppytandjes.

Blijf daarom altijd aanwezig en oplettend als u uw pup laat kennismaken met kinderen!