Voer. Mand. Speeltje. â–º Shop op Bol

Vlinderhondje

( epagneul nain continental )

vlinderhondjeGESCHIEDENIS
Oorspronkelijk is dit ras Italiaans, maar nu rekent men het tot de Frans-Belgische rassen. Tweehonderdvijftig jaar lang was dit de hofhond bij de Franse Monarchen. De Phalène ( het Nachtvlinderhondje ) is de oudste variant van de Epagneul, en pas omstreeks de eeuwwisseling ontstond de variant met de staande oren. De raspunten weren in 1934 vastgelegd. Overigens diende een schilderij van Titiaan uit 1576 als voorbeeld voor deze rasbeschrijving ! Het Vlinderhondje heeft oren in de vorm van vlinders. Ook de Franstalige rasnaam Papillon ( het Vlinderhondje ) verwijst ernaar. Een vroege voorouder, een Dwergspaniel, had hangoren en verscheen op schilderijen van Fragonard en Boucher uit de Rococo-tijd. Adellijke dames wilden soms alleen met hun gezelschapshondjes worden afgebeeld. Het ras werd al snel populair toen het via allerlei handelswegen door Europa werd verspreid. Het tegenwoordige Vlinderhondje heeft meestal een witte vacht met gekleurde vlekken.

De rasnaam heeft betrekking op twee varieteiten van hetzelfde ras, het enige verschil is de plaatsing van de oren. Papillon is Frans en betekent vlinder. De oren van de Papillon zien er dan ook uit als de vleugels van een vlinder. De Phalene daarentegen heeft hangende oren, die doen denken aan de vleugels van een nachtvlinder. Hieraan heeft deze hond zijn naam te danken. Het ras is van oorsprong Italiaans, maar wordt tegenwoordig als Belgisch beschouwd.

Het heeft een vrolijk en spontaan temperament. Het is een plezierig hondje, maar soms bezitterig ten opzichte van zijn bazen.

De Papillon is tegenwoordig de meest voorkomende variant, terwijl de Phalene zeldzamer is. De rassen komen overal ter wereld voor.

vlinderhondjeKarakter
Het vlinderhondje heeft een waakzaam en opgewekt karakter, Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar of de leden van het gezin waarin hij leeft. Het is een intelligent en levendig ras dat een goede wandeling weet te waarderen. En eist veel aandacht.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen en teven van 20 tot 28 cm, maar zelden erboven. Uiterlijk: klein, elegant lichaam; kwiek, ontspannen gangwerk. Vacht : lang, overvloedig, golvend, glanzend; met franjes aan de oren en de achterkant van de voorpoten. Kleur : wit met vlekken in iedere kleur, behalve leverkleurig. Een witte bles is gewenst. Overigens bestaat ook een driekleurige variant. Deze is zwart met wit en bruine vlekken boven de ogen, in de oren, onder de staartwortel en op de wangen. Op de staart kan de lengte van het haar 15 cm bedragen. Hoofd: kleine, ronde schedel met puntig snuitje; ronde, donkere ogen en oogleden; zeer grote oren, staand of hangend. Staart: lang, overvloedig behaard, hoog gedragen.

vlinderhondjeVACHT : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen.

GROTE BEHANDELING : borstel de vacht regelmatig goed door. Wassen en drogen.

VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.

AARD : dit zijn zeer geschikte huishondjes en dus vooral gezelschapdieren voor binnenshuis. Het zijn fiere, aanhankelijke, vriendelijke en sterke huisgenoten, met een gezonde portie alertheid. Ze zijn wat bezitterig en niet zo gesteld op vreemden.

ACTIVITEIT : de Papillon kan erg lang wandelen, maar stelt zich ook tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging.

OPVOEDING : deze hondjes worden het best met een zachte hand opgevoed en de commando’s dienen afgewisseld te worden met spelen.

BIJZONDERHEDEN
Het Vlinderhondje is een Belgisch/Frans ras, vandaar ook de twee populaire rasnamen. De officiële rasnamen zijn Epagneul Nain Continental Papillon voor de variëteit met de staande oren en Epagneul Nain Continental Phalène (Nachtvlinderhondje) voor de variëteit met de hangoren (zie foto’s van beide soorten bovenaan deze pagina).