Korte Historie
Rond 1925 begon de heer Leendert Saarloos met het kruisen van een hond en een wolf. Hij gebruikte hiervoor de Duitse Herder reu Gerard van Fransum en de uit Diergaarde Blijdorp afkomstige wolvin Fleur. De heer Saarloos had zich als doel gesteld een hond te creëren die sterkere nakomelingen kreeg, zonder degeneratie-problemen en bovendien een hond die dichter bij de natuur zou staan dan de gedomesticeerde huishond. De nakomelingen van de volgende decennia resulteerden in een nieuw ras dat bekend werd onder de naam Europese wolfhond. In 1962 gebruikte de heer Saarloos opnieuw een wolvin, Fleur 2 genaamd, binnen het ras om nieuw wolvenbloed in te brengen.
In 1969 overleed de heer Saarloos en de toen 17 jarige dochter Marijke zette samen met haar moeder zijn werk voort. Op 5 juli 1975 werd het ras officieel erkend door de Raad van Beheer, de organisatie die alle rasstandaarden beheerd en inschrijvingen van stambomen registreert en uitgeeft, en werd de naam veranderd van Europese wolfhond naar Saarloos Wolfhond. Rasbeschrijving Saaloos Wolfhond
Bij wolfhonden vind je een grote mate van onafhankelijkheid en tegelijkertijd een grote binding. Door deze onafhankelijkheid zal de opvoeding soms wat moeilijk verlopen. Is de Saarloos wolfhond goed begeleid als pup, onder andere door middel van een puppycursus en eventueel elementaire gehoorzaamheid (aanbevolen) bij een plaatselijke hondenschool, zal hij uitgroeien tot een vriendelijke en stabiele wolfhond. Een goed opgevoede Saarloos wolfhond kan zich enigszins terug-houdend gedragen, maar is niet angstig of nerveus. Tegelijkertijd zal hij of zij, zeker voor zijn baas- of bazinnetje, een aanhankelijke hond zijn. De individuele gedrags- en ook uiterlijke kenmerken van de Saarloos wolfhond kunnen nogal uiteenlopen.
Mits goed gesocialiseerd is de Saarloos wolfhond sterk gericht op hun roedel(gezin). Dit geldt voor zowel Dieren als mensen. Deze gerichtheid zal zich sterker manifesteren bij teven terwijl reuen zich enigszins onafhankelijker zullen opstellen.
De uiterlijke kenmerken van de Saarloos wolfhond kennen we voornamelijk in twee variëteiten; de wolfsgrauwe en de bosbruine (rode). Over het algemeen blaffen wolfhonden nauwelijks en ze zullen hoog-uit in een alarmerende situatie een onderdrukte ‘woef’ laten horen, een kenmerkend voorbeeld van een wolf. Evenals de wolvin, zal een Saarloos teef één maal per jaar loops worden. Deze loopsheid kan bij de wolfhond wel acht weken aanhouden. De Saarloos wolfhond is in staat tot een goed contact met de mens, maar ook onafhankelijk en trouw aan zijn eigen aard. Het zijn uiterst sterke dieren, die door hun beweging, uiterlijk en gedrag een natuurlijke kracht uitstralen.
Standaard:
Hoofd
Moet harmoniëren met de rest van het lichaam en een wolf- achtige indruk geven De schedel is breed en vlak met een lich-te welving tussen de oren, achterhoofdsknobbel mag niet opvallen. Een lichte stop en een rechte neusbrug ………..
Vacht
Een stokharige bovenvacht met een zeer dichte, wollige onder- vacht met rond de hals een duidelijke kraag.
Kleuren:
wolfs- grauw (licht tot donker geschakeerd zwart-wildkleurig) bosbruin (licht tot donkergeschakeerd bruin -wildkleurig) en licht creme-tot wit is zeer (zeldzaam)……….
Ogen
Middelgroot,amandelvormig, schuingeplaatst. Bij voorkeur geel van kleur………..
Mond en gebit
De lippen zijn goed gesloten en hangen niet over. Het gebit is wit, krachtig ont- wikkeld en scharend
Lichaam
Lange, schuingeplaatste, goed aanliggende schou- ders. De lengte van het li-chaam is iets meer dan de schouderhoogte. Rechte sterke rug met krachtig gespierde lendenen. De borstkas is niet dieper dan de ellebogen. Hoogte reuen 65 -75 cm Teven 60-70 cm…
Oren
Staande, middel grote, enigszins schuin geplaatste oren, vlezig en aan de binnenzijde be- haard. De ooraan- zet licht op oog- hoogte……….
Staart
De welig behaarde staart is vrij laag en breed aangezet. wordt in rust lichtsabelvormig tot recht gedragen……….
Voeten
Goed gesloten en enigszins ovaal met licht gebogen tenen en stevige, veerkrach- tige kussens……….
Neus
Breed en stevig en afhankelijk van de vachtkleur zwart of leverkleurig. De af- stand van de neus- punt tot de stop is vrijwel gelijk aan die van de stop tot de achterhoofds- knobbel……….
Gangwerk
Lichtvoetige, stevige en veer- krachtige draver, die in zijn gangen sterk aan een wolf doet denken……….
Benen
Voorhand goed gehoekt met rechte benen, Een geringe buitenwaartse stand van de voorvoeten is toegestaan.
Achterhand normaal gehoekt en krachtig gespierd. Een lichte koehakkigheid is toegestaan….