De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een relatief nieuw ras dat niet kan terugkijken op een jarenlange traditie, noch op beroemde fokkers en / of eigenaren. Toch trekt dit ras de aandacht waar ter wereld hij ook verschijnt. Door hun afstamming staan deze honden nog heel dicht bij de natuur. De eerste indruk is dat hij lijkt op een wolf. Met zijn schouderhoogte van minimaal vijfenzestig centimeter voor een reu en zestig centimeter voor een teef oogt hij imposant, zonder zwaar of grof te zijn. Zijn stokharige, dichte vacht is wolfsgrauw met een rastypisch, licht masker. Zelfbewust kijkt hij de wereld in met zijn barnsteenkleurige, licht schuin geplaatste ogen. Zonder zijn baas met zijn ogen te volgen,
weet deze hond precies waar zijn baas zich bevindt en wat hij doet. Liever gebruikt hij zijn ogen om de omgeving in de gaten te houden. Zonder problemen kan hij kilometers afleggen, hij weet zich perfect te oriënteren en reageert bliksemsnel op alles wat er in
zijn omgeving gebeurt. Hij is in staat om onder elke weersomstandigheid een zelfs uren oud spoor te volgen. Al deze eigenschappen maken hem tot een gebruikshond bij uitstek. Hij is inzetbaar als bijvoorbeeld politiehond, speurhond, reddingshond, e.d. Maar ook als familiehond slaat hij een goed figuur en gaat vol enthousiasme met zijn baas naar de hondenclub om te trainen. Kortom; in principe kan hij alles .Mits hij daartoe gemotiveerd wordt! De Tsjechoslowaakse wolfhond wordt bij een consequente maar geduldige opvoeding een gehoorzame hond, maar is in zijn eerste levensjaren snel afgeleid. Door zijn energie en ondernemingslust haalt hij vaak ondeugende streken uit, tevens vinden zij het heerlijk om overal op te kauwen. Dit is heel natuurlijk gedrag alleen weet hij niet dat uw spullen daar niet tegen bestand zijn. Daarom is het noodzakelijk dat u in het bezit bent van een flinke bench of kennel, zodat als u even niet op hem kunt letten uw spullen veilig zijn.
Geef hem voldoende eigen veilig kauw- en speelmateriaal. Over het algemeen is een Tsjech minder snel zindelijk dan een doorsnee hond, vreugde en deemoedsplasjes komen vaak voor. Hij toont door dit gedrag een en al onderwerping aan u als mens. U mag hiervoor dus nooit straffen !!
Negeer het, en doe niet te uitbundig als u thuis komt. De hond kan dominant zijn tegenover andere honden Soms komt de terughoudendheid van de wolf t.a.v. vreemde dingen en mensen nog wel eens voor. Vele hebben de eigenschap het gezin en alles wat daar bij hoort te beschermen. Deze beschermings- en /of bezitsdrang kan hij ook vertonen t.o.v. uw tas, de auto en andere zaken. Tijdens een wandeling wil hij het liefst iedereen bij elkaar houden en loopt daarbij steeds van voor naar achter om iedereen nauwlettend in de gaten te houden. Kortom het is een levenslustige, aanhankelijke hond die het heerlijk vindt om bij en met je te zijn.
Korte Historie
Om terug te gaan naar de oorsprong van dit ras hoeven we niet ver terug te gaan in de tijd. In 1955 begon Ingenieur Karel Hart met het daadwerkelijk uitwerken van zijn idee om wolven met Duitse Herdershonden te kruisen.
Deze eerste kruisingen vonden plaats in de kennels van het grenswachtstation te Liêjovice. Op 26 Mei 1958 zag het eerste nest kruisingen (hybriden) het levenslicht. De ouders van dit eerste nest waren de wolvin Brita en de Duitse Herderreu Cézar z Brêzového Háje. Deze pups werden uitvoering bekeken en getest op hun trainingscapaciteit, karakter en uithoudingsvermogen. Alleen de pups die voldeden aan alle eisen werden later ingezet als fokdieren, waarbij er teruggefokt werd op niet-gerelateerde Duitse Herders. Nakomelingen uit deze latere kruisingen werden ingezet als diensthond langs het toenmalige IJzeren Gordijn.
Naast de eerste kruising werden nog andere foklijnen opgezet, namelijk kruisingen tussen de wolvin Brita met de Duitse Herderreu Kurt z Václavky en de Duitse Herderteef Asta met de wolf Argo. In 1983 werd het register gesloten en vanaf die datum werd er alleen nog gefokt met
geregistreerde, fokzuivere Tsjechoslowaakse Wolfhonden kruisingen gedaan werden tussen een wolf en een Duitse Herder met het oogmerk een hond te creëren zonder degeneratie problemen, is de heer Hart er in geslaagd een werkhond te creëren door meer gebruik te maken van de werkcapaciteit van de Duitse Herder nu bekend onder de naam Tsjechoslowaakse Wolfhond. Een van de voorouders van de Tsjechoslowaakse wolfhond (Cesko-slovensky Vicak) is een wolf. Van hem heeft de Tsjech zijn uiterlijk geërfd. Maar als er iemand is die denkt dat een hond met wolvenbloed in zijn aderen nooit tot iets bijzonders in staat is, dan heeft die het volledig bij het verkeerde eind.
Onder het masker van de wolf zit een gevoelige hond verborgen, die je heel veel kan bijbrengen en die in veel discipline’s inzetbaar is. In de Tsjechische republiek werd de Tsjech oorspronkelijk gebruikt voor grensbewaking. Daar deed zich echter een probleem voor. Na 2 jaar militaire dienst ging de baas van de hond weer weg en kwam er een nieuwe en het was voor de Tsjech moeilijk om daaraan te wennen. Het is een hond voor één baas en het steeds weer opnieuw moeten wennen aan een nieuwe baas is heel moeilijk voor hem. Daarom werd hij uit het leger ontslagen en men begon hem te fokken als huishond. Als je in de Tsjechische republiek een wolfhond neemt en lid wordt van de rasvereniging, dan kun je meedoen aan de maandelijkse trainingen. Iedere trainingsbijeenkomst begint met gehoorzaamheidsoefeningen. Als alles goed gaat volgt daarna pakwerktraining. Dit wordt in de Tsjechische republiek als vanzelfsprekend gezien. Maar na de training is het allemaal nog niet afgelopen. Iedereen blijft in het clubhuis en er wordt gesproken over allerlei verenigingszaken Pas veel later kunnen de vermoeide wolfhonden en hun nog vermoeidere bazen de weg terug weer aanvaarden. Als u in de Tsjechische republiek Tsjechen voor de slee ziet of een die zijn baas op de fiets of langlauf ski’s voorttrekt, verbaast u dan niet, dat is heel normaal.
Een Tsjech is een hond die heel graag werkt en hij vind het heerlijk om bezig te zijn. Toen de Tsjech het leger moest verlaten, moest zijn baas een andere bezigheid voor hem vinden. Als de Tsjech niet werkt, verdwijnen zijn unieke kwaliteiten. Als hij iets te doen heeft is hij pas gelukkig. In Tsjechië probeert men dan ook zoveel mogelijk te werken met de honden. Als er op dit moment een Tsjech aan uw voeten ligt, die naar u kijkt en wacht op het welbekende teken om uit te gaan, neem de rien en ga!! Er is één ding dat je niet moet vergeten, je hebt je werk, je vrienden, je hobbies
de Tsjech heeft alleen U!